Rahat ol yaşayacaksın

Güncelleme Tarihi:

Rahat ol yaşayacaksın
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2013 11:06

Tekirdağ'dan gelen bir haber okuyan herkesin yüreğini sızlattı. Hurriyet.com.tr'nin dün duyurduğu haber sosyal medyada yüzbinlerce kişi tarafından okundu ve paylaşıldı. Markette çalışan ve milyonda bir görülen bir hastalık nedeniyle sıkıntılı günler geçiren Refiye Yılmaz için Tekirdağ Valiliği harekete geçti, Kızılay yardım kampanyası başlattı, SGK seferber oldu. Refiye'ye hemen yardım etmek isteyenler cep telefonlarından RY yazıp 2868'e mesaj atabiliyorlar.

Haberin Devamı

Hurriyet.com.tr'nin Refiye Yılmaz'ın durumunu gündeme getirmesinin ardından, konu Bakanlar Kurulu toplantısı öncesinde bizzat Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e aktarıldı. Çelik de, "ne gerekiyorsa yapın" talimatı verdi.

SGK Yetkilileri, Refiye Yılmaz'ın hem kendisiyle, hem ailesiyle, hem de tedavisini takip eden Doç. Dr. Emre Balık ile temasa geçtiler.

SGK'dan son iki aydır "tam sigortalı" olduğu saptanan Refiye Yılmaz'ın durumu şöyle;

SKG: "BİZ YURTDIŞINA DA GÖNDERİRİZ, İLACINI DA ÖDERİZ. ANCAK SAĞLIK BAKANLIĞI RAPOR VERMELİ"
Refiye Yılmaz'ın tedavisinde kullanılabilecek bir ilaç var; Adı Glivec 400 mg. Ancak bu pahalı ilaç, Yılmaz'ın hastalığı olan Gardner sendromu için sağlık bakanlığı'nın oluşturduğu "kullanılacak ilaçlar" listesinde bulunmuyor.

Yine de, tedaviyi üstlenen doktorun isteği, Sağlık Bakanlığı'nın da onayı ile bu ilaç SGK tarafından ödenebiliyor. Refiye Yılmaz'ın tedavisini takip eden doktor, tam beş kez Sağlık Bakanlığı'na bu ilacı kullanmak istediğini bildirmiş ve izin başvurusunda bulunmuş. Ancak bugüne kadar Sağlık Bakanlığı'ndan hiç yanıt verilmemiş.

SGK yetkilileri Hürriyet'e yaptıkları açıklamada, Refiye Yılmaz'ın "gerekmesi halinde yurtdışında tedavisinin tümünün de SGK tarafından karşılanacağını belirttiler. Ancak bunun için de resmi bir prosedür gerekiyor; Buna göre, tedavinin yurtdışında yapılması için bir hastaneden rapor alınması gerekiyor. Yine konuyu araştıran SGK yetkililerine göre, bu konuda da Ege Üniversitesi devreye girmiş durumda. Ege Üniversitesi'nin RefiyeYılmaz hakkında "tedavisi yurtdışında yapılmalı" raporu vermesi, bunun da Türkiye'deki hakem hastanelerden biri tarafından, ardından da Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanması halinde yurtdışına tedaviye gidecek. Tüm masrafları SGK tarafından ödenecek.

Emekli Mustafa ve ev kadını Esma Yılmaz çiftinin iki kızından biri olan Refiye Yılmaz, 7 yıl önce başlayan ağrıları nedeniyle gittiği hastanede ’Gardner Sendromu’ hastası olduğu belirlendi.

Babası da bu hastalığın pasif taşıyıcı olan Refiye Yılmaz’ın 2008 yılında bağırsağı alındı. 6 ay öncede ince bağırsağında da tümör olduğu belirlenen Yılmaz’ın tedavisi Türkiye’de yapılamayınca, ailenin yaptığı araştırmalarda hastalığın tedavisinin Amerika’nın Miami kentinde gerçekleşebileceğini öğrendi. Ancak emekli baba, 1 milyon liraya mal olan tedavi parasını bulamadı.

MARKETTE KASİYER
Ailesine maddi destek sağlamak için bir markette çalışan Refiye Yılmaz, "Daha ömrümün baharındayım. Ölmek istemiyorum, yaşamak istiyorum. Lütfen bana yardım eden birileri olsun. İnce bağırsağımda tümör tespit edildiğinden beri beslenemiyorum. Tedavi olmazsam 6 aylık ömrünün kaldığını öğrendik. Hastalığımı öğrendikten çok kısa süre sonra geçirdiğim ameliyatla kalın bağırsağım tamamen alındı. Şu anda 22 santimlik bir metal pipetle yaşıyorum. Acilen ince bağırsak nakli olmam gerekiyor. Bu gerçekleşirse inşallah sağlığıma kavuşacağım" dedi.

KULLANDIĞIM BİR KUTU İLAÇ 3 BİN LİRA
Ağrıları başladığında dayanılmaz acılar çetiğini belirten Yılmaz, "Fenalaştığımda bana Tekirdağ’daki hastanelerde müdahale yapılamıyor, acil olarak Çapa Tıp Fakültesi’ndeki doktoruma götürülmem gerekiyor. Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi’nde kontrolüm devam ediyor. Kullandığım bir kutu ilacın fiyatı 3 bin lira. İlaç Türkiye’de olmadığı için yurt dışından getirtiyoruz. Babam ilaçları alabilmek için bankadan kredi çekti. Şimdi de bir şirkette gece bekçiliği yapıyor. Ameliyat olmazsam yaşamıma devam edemeyeceğim" dedi.

Kızının hayatta kalması için çok az vaktinin kaldığını belirten baba Mustafa Yılmaz, "Biricik kızım, gözümün önünde eriyor. Ben ise çaresizim. Ne olur birileri sesimizi duysun, bize yardım etsin" dedi.

KIZILAY KAMPANYA BAŞLATTI
Bu arada haberlerin basında yer almasının ardından Refiye Yılmaz (23) için Kızılay da kampanya başlattı.

Kızılay Genel Müdürü Ömer Taşlı, sosyal medyada Refiye Yılmaz için kampanya isteminde bulunulduğunu belirterek, "Kızılay olarak kampanya başlattık. İlk olarak 2868’e RY yazıp gönderilmesini istedik. Bedeli 5 TL olan mesajlardan dakikada 35 tane geliyor" dedi.

Banka hesap numarası da belirleyeceklerini kaydeden Taşlı, "Hastamızı bugün psikologlarımızla birlikte ziyaret edeceğiz. Bu parayı 2-3 gün içinde toplayabileceğimizi düşünüyorum" dedi.

TEKİRDAĞ VALİLİĞİ YARDIM İÇİN HESAP AÇTI
Tekirdağ Valiliği genç kız adına hesap açarak yardım kampanyası başlattı. Verilen hesap numarasına para yatırmak isteyen vatandaşlar valiliğin 0282 262 80 80 numaralı telefonundan gerekli bilgileri öğrenebilirler.

GARDNER SENDROMU
Mezenterik desmoid tümörler, kalın bağırsakta çok sayıda poliplerle seyreden familyal adenomatozis polipozis (FAP) hastalığının hayatı tehdit eden komplikasyonlarından birisidir. Bu duruma Gardner sendromu adı da verilir ve bu durumda ’APC geninde’ mutasyon görülür. Bu tümörler çok saldırgan olup, mezenter damarlarını sarar ve hızla büyür. Patolojik sınıflamalara göre iyi huylu tümör olarak kabul edilmelerine karşın, çok hızla büyümeleri nedeniyle, kısa sürede yaşamı tehdit eder hale gelebilirler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!