Pistorius görev başında

Güncelleme Tarihi:

Pistorius görev başında
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2023 12:32

Almanya’nın yeni Savunma Bakanı Boris Pistorius, Cumhurbaşkanı Steinmeier’den mazbatasını alıp Federal Meclis’te yemin ettikten sonra göreve başladı.

Haberin Devamı

ALMANYA’da gafları ve düşük performans sergilediği suçlamaları yüzünden istifa etmek zorunda kalan Federal Savunma Bakanı Christine Lambrecht’in yerine atanan Boris Pistorius (62) göreve resmen başladı. Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’den mazbatasını alan Pistorius, Federal Meclis’te yemin ettikten sonra Federal Savunma Bakanlığı’nda Genelkurmay Başkanı General Eberhard Zorn tarafından askeri törenle karşılanıp makamına oturdu. 2013 yılından beri Aşağı Saksonya Eyalet İçişleri Bakanı olarak görev yapan Almanya’nın yeni Savunma Bakanı göreve başlar başlamaz, ABD Savunma Bakanı Llyod Austin’i makamında ağırladı. Yarın Almanya’nın Ramstein kentindeki ABD Hava Üssü’nde yapılacak NATO ülkeleri ‘Ukrayna’ya Yönelik Savunma ve Güvenlik İstişare Grubu’ toplantısına katılmak üzere Almanya’ya gelen Austin ile Bakan Pistorus arasındaki görüşmede, ağırlıklı olarak Ukrayna’ya ağır silah yardımı üzerinde durulduğu belirtildi. Türkiye Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın da katılacağı yarınki NATO Savunma Bakanları toplantısında, Ukrayna’ya yapılacak savunma yardımının detaylarının belirleceğineceğine de dikkat çekildi.

Pistorius görev başında
HEM TEŞEKKÜR ETTİ HEM BAŞARI DİLEDİ
Başbakan Olaf Scholz, Cumhurbaşkanı makamının da bulunduğu Bellevue Sarayı’nda düzenlenen törene eski Bakan Lambrecht ve yerine atadığı Boris Pistorius’a refakat etti. Cumhurbaşkanı Steinmeier, Christine Lambrecht’e 23 yıl boyunca Federal Meclis milletvekili, Federal Adalet Bakanı ve Federal Savunma Bakanı olarak parlamenter demokrasinin yaşatılmasına ve Alman halkına hizmetlerden dolayı teşekkür edip, görevden alınma belgesini sundu. Sonra da zor bir dönemde göreve geldiğini, ancak daha önceki dönemlerde üstlendiği görevlerinde zorlukları yendiğini kanıtladığını söylediği yeni Bakan Boris Pistorius’a atama mazbatasını vererek, başarılarının devamını diledi.
Pistorius görev başında
HEDEF ORDUYU GÜÇLENDİRMEK
Federal Meclis’te yemin ettikten sonra Bakan Pistorius Federal Savunma Bakanlığı’na geçti. Eski Bakan Christine Lambrecht ile yeni Bakan Pistorius’u Genelkurmay Başkanı General Eberhard Zorn karşıladı. Bakanlığın bahçesinde düzenlenen askeri törende bazı vatandaşlar da hazır bulundu. Alman Milli Marşı okunduktan sonra kısa bir konuşma yapan Bakan Pistorius, “Şu an benim için olağanüstü bir an. Barış döneminde olduğu gibi, özellikle Avrupa’da savaşın yaşandığı bir dönemde çok büyük sorumluluk isteyen böyle bir görevi üstlenmek çok önemli. Hedef Alman ordusunun güçlendirmek, hedef Ukrayna’ya yardımı sürdürmek. Christine Lambrecht’e teşekkür ediyorum. Son yıllarda Alman ordusunun donanımı ihmal edildi. Bu eksiklikleri gidermek hedefimizdir. Bu alanda çalışan herkesin desteğine ihtiyacım var. Dönüm noktasında hem Almanya’nın hem Avrupa’nın hem de NATO ülkelerinin savunmasında Alman ordusuna önemli görev düşüyor. Bunun bilincindeyiz” dedi.

Haberin Devamı

GÖZLER PISTORIUS’TA
Daha göreve başlar başlamaz hem Avrupa Birliği (AB) hem NATO ülkelerinde hem de Almanya’da gözler Bakan Pistorius’a çevrildi. Polonya başta olmak üzere bazı AB ülkeleri ellerinde bulunan Leopard 2 tanklarının Ukrayna’ya göndermeleri için Almanya’nın izin vermesi için baskıyı artırdılar. Aynı zamanda Almanya’nın da kendi üretimi olan Leopard tanklarını Ukrayna’ya göndermesini istediler. Ukrayna’nın Berlin eski Büyükelçisi olan Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Andriy Melnik, Almanya’nın yeni Federal Savunma Bakanı Boris Pistorius’a eski Bakan Lambrecht’ten daha kararlı bir tutum sergileyerek en kısa zamanda ülkesine Leopard 2 tankları gönderilmesi çağrısında bulundu. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İsviçre’nin Davos beldesinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda, dün yaptığı konuşmasında Ukrayna’ya yardımı sürdüreceklerini yinelediği halde, Ukrayna’ya Leopard tankları gönderip göndermeyecekleri konusunda somut bir açıklamada bulunmaması kafaları karıştırdı. Almanya’da ana muhalefet CDU/CSU’nun yanı sıra hükümet ortakları FDP ile Yeşiller, Almanya’nın zaman kaybetmeden Ukrayna’ya Leopard tankları göndermesini istedi.

Pistorius görev başında
‘WASHINGTON ABRAMS GÖNDERİRSE BERLİN DE LEOPARD GÖNDERİR’
Öte yandan Başbakan Olaf Scholz’un Almanya’nın tek başına değil müttefiklerle birlikte hareket edilmesinde kararlı olduğu yinelendi. Başbakan Scholz’un ABD Başkanı Joe Biden’la yaptığı telefon görüşmesinde, ABD’nin Ukrayna’ya M1 Abrams tankları göndermesi halinde Almanya’nın da Leopard tankları göndermeye hazır olduğunu söylediğine dikkat çekildi. Başbakanlıktan yapılan bu açıklama “Washington Abrams gönderirse, Berlin de Leopard gönderir” diye yorumlandı. Diğer yandan AP ve Reuters haber ajansı, ABD’nin Ukrayna’ya 2.6 milyar Euro hacimli savunma yardımında bulunacağını duyurdu. Biden’ın 100 adet Stryker tankının yanı sıra 50 adet Bradley tipi tank göndermeyi planladığı da belirtildi.

BAKMADAN GEÇME!