Perakendeciler dertli

Güncelleme Tarihi:

Perakendeciler dertli
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2022 10:50

Almanya’da koronavirüs salgınıyla birlikte başlayan ve Rusya-Ukrayna savaşıyla krize dönüşen tedarik zincirindeki aksaklıklar, Alman perakendecileri endişelendiriyor. Perakende ticaretle uğraşanlar, işlerin en yoğun olduğu ve büyük cirolar yaptıkları Noel öncesi dönemde bile ürün tedarikinde zorluk yaşadıklarını söylüyor.

Haberin Devamı

PERAKENDECİLERİN dörtte üçünden fazlası teslimat sorunlarından şikâyetçi. Ev eşyaları ve beyaz eşya ürünlerinin yanı sıra bisiklet ve tüketici elektroniği ürünlerinde tedarik sorunu giderek büyüyor. Ekonomi Araştırma Enstitüsü’nün (Ifo) ağustos ayı anketinde perakendecilerin yüzde 77.5’i ilgili tedarik sorunlarından şikâyet etti. Bu oran temmuz ayında yüzde 77.3 olarak belirlendi. Ifo Anketler Sorumlusu Klaus Wohlrabe, “Noel öncesinde de bu sorunlar azalacak gibi görünmüyor” dedi.
Özellikle beyaz eşya ve bisiklet satıcıları için durum çok kritik. Her iki sektörde de işletme sahiplerinin yüzde 95.5’i teslimat sorunlarından dert yanıyor. Tüketici elektroniği bayilerinin yüzde 95.7’si de benzer sorunlar bildiriyor. Oyuncak dükkânları için ise durum biraz hafifledi. Temmuz ayında ürün eksikliğinden şikâyet edenlerin oranı yüzde 100 iken, ağustos ayında bu oran yüzde 73.5’e geriledi. Sorunların bir nedeni de ihracat şampiyonu olan Çin’de koronavirüs salgınında yaşanan kısıtlamalar gösterildi. Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü (IfW) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, şu anda sevk edilen tüm malların yaklaşık yüzde 11’inde sıkışıklık yaşanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!