Pazartesi günü açıklıyor!..

Güncelleme Tarihi:

Pazartesi günü açıklıyor..
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2023 10:09

Sol Partili Sahra Wagenknecht, yeni parti için son aşamaya geldi. Der Spiegel dergisi, Wagenknecht’in yakın çevrelerinden edinilen bilgilere dayanarak verdiği haberinde, aralarında eşi Oskar Lafontaine’in de bulunduğu bir grubun, Mannheim İdari Mahkemesi’ne başvurarak ‘BSW (Sahra Wagenknecht Birlik)-Sağduyu ve Adalet İçin’ adıyla kaydını yaptırdıkları derneğin resmen kurulduğunu, pazartesi günü Berlin’de açıklayacağını yazdı.

Haberin Devamı

HABERDE, Wagenknecht’in yeni partinin kuruluşunu ise yeni yıl başında ilan edeceği yer aldı. Der Spiegel dergisi, Sahra Wagenknecht’in pazartesi günü düzenleyeceği basın toplantısında, Sol Parti’den istifa açıklaması yapmak istemediğine, ancak kuracağı partinin program taslağının içeriğine dönük detaylı açıklamalarda bulunacağına yer verdi. Wagenknecht’in yeni bir parti kurmak için attığı bu somut adım Sol Parti tarafından eleştirildi. Sol Parti Federal Meclis Grup Başkanı Dietmar Bartsch, “Sahra Wagenknecht’in attığı bu adım ahlaki değil” dedi. Sol Parti Eş Başkanı Janine Wissler de Wagenknecht’in girişimini “Bu tamamen sorumsuzluktur” diyerek eleştirdi. Öte yandan, Sahra Wagenknecht yeni parti kurup istifa ederse Sol Parti Federal Meclis’teki grup statüsünü kaybedecek.

Pazartesi günü açıklıyor..
WAGENKNECHT KİMDİR?
Sahra Wagenknecht, Alman bir anne ile İran kökenli bir babanın kızı olarak 16 Temmuz 1969’da eski Doğu Almanya’nın Jena kentinde dünyaya geldi. Bir süre büyükanne ve büyükbabasıyla birlikte Jena yakınlarında bir köyde yaşadı ve ilkokula Doğu Berlin’de başladı. 1988 yılında liseyi Doğu Berlin’de bitirdi ve 1989 yılında eski Doğu Almanya’daki Sosyalist Birlik Partisi’ne (SED) üye oldu. Demokratik Almanya Cumhuriyeti (DDR) olarak bilinen eski Doğu Almanya 1990 yılında Federal Almanya Cumhuriyeti ile birleşince Jena Schiller Üniversitesi ile Berlin Humboldt Üniversitesi’nde felsefe ve yeni Alman edebiyatı öğrenimi gördü. Daha sonra da doktorasını yaptı. İki Almanya birleştikten sonra 1991 yılında SED’in yerine kurulan Demokratik Sosyalizm Partisi’ne (PDS) üye oldu. 2000 yılından itibaren PDS yönetiminde yer aldı. 2007 yılından itibaren de PDS ile WASG’nin birleşmesiyle oluşan Sol Parti yönetiminde. 2004-2009 yıllarında Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekilliği yaptı. 2009 yılından beri de Federal Meclis milletvekili olarak görev yapıyor. 2015-2019 yıllarında da Sol Parti Federal Meclis Grubu Eş Başkanı olarak görev yapan Wagenknecht, parti yönetimiyle ters düştüğü için bundan aylar önce bir daha bu partiden milletvekili adayı olmayacağını ilan etti.
YouGov tarafından eylül ayında yapılan bir kamuoyu yoklamasında, Almanya’da seçmenlerin yüzde 20’sine yakının Sahra Wagenknecht’in kuracağı bir partiye oy vermeyi düşündüğü saptandı. Bu oranın eski Doğu Almanya sınırları içinde oluşturulan yeni eyaletlerde yüzde 29’u, Batı’da da yüzde 19’u bulduğu kaydedildi.

BAKMADAN GEÇME!