Pasaport başvurusu için ne gerekiyor?

Güncelleme Tarihi:

Pasaport başvurusu için ne gerekiyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2010 12:50

1 Haziran'da "yeni pasaport" dönemi başlıyor. Eski, makinede okunamayan pasaportların yerini alacak olan modern, biyometrik pasaportlar (E-pasaportlar) için 23 Mayıs'tan itibaren başvuruda bulunabilirsiniz. Ancak bir çok vatandaşımız "Yeni pasaport başvurusu için ne gerekiyor", "Nereye başvurmam lazım" veya "Çocukların e-Pasaportlarına fotoğraf yapıştırmak gerekir mi?" gibi konuları merak ediyorlar. En çok merak edilen sorular ve cevaplarını gün gün yayınlıyoruz. İşte bazı örnekler:

Haberin Devamı

SORU: Kaç tip e-Pasaport var? Hangisi için başvurabilirim?
CEVAP:
E-pasaportlar şuanki pasaportlar ebatında ancak lacivert yerine bordo renkli olacak. Hususi yani özel pasaportlar yeşil, hizmet pasaportları gri ve diplomatik pasaportlar siyah renkte olacak.

SORU: e-Pasaport için nereye başvurmalıyım?
CEVAP:
Verilen bilgiye göre yeni pasaportlar eskiden olduğu gibi konsolosluklarda düzenlenmeyecek. Konsolosluklarda yığılmayı engellemek amacıyla internet ve telefonla ulaşabilecek bir merkezden randevu alınması gerekiyor. E-pasaport almak isteyenler 23 Mayıs 2010'dan itibaren www.epasaport.gov.tr ya da ücretsiz 0090 (216) 4443020 numaralı çağrı merkezinden randevu talebinde bulunacaklar. Belirlenen randevu günü bağlı bulunduğu konsolosluğa giden vatandaştan parmak izi, fotoğraf ve diğer bilgiler alınacak. Bilgiler Ankara'da kurulan merkeze gönderilecek. Bu merkezde bütün pasaportlar hazırlanacak ve daha sonra temsilciliklere gönderilip pasaport sahiplerine teslim edilecek. Vatandaş çağrı merkezini arayarak pasaportu ne zaman teslim alacağını öğrenebilecek.

SORU: e-Pasaport başvurusu için gerekli belgeler nelerdir?
· Nüfus cüzdanının aslı
· Son 6 ay içinde çekilmiş 3 adet biyometrik vesikalık fotoğraf
· Varsa daha önceden alınmış pasaportlar
· Pasaport defter bedelinin yatırıldığına dair dekont
· Pasaport harç bedelinin yatırıldığına dair dekont
Başvuru sahibinin durumuna göre başka belgeler de talep edilebilir

SORU:e-Pasaport defter ve harç ve bedellerini nereye yatırabilirim?
Pasaport defter ve harç bedellerini doğrudan başvuruda bulunacağınız konsolosluğa yatırabilirsiniz.

SORU: e-Pasaport harçları ve cüzdan bedeli ne kadar?
CEVAP:
E-Pasaport harç bedelleri ve cüzdan bedeli ile ilgili şuana kadar net bir açıklama yapılmadı. Konuyla ilgili görüşmelerin sürdüğü bildiriliyor. Harçlara veya cüzdan bedeline zam yapılacağı iddia ediliyor. Ancak fiyatlar aynı da kalabilir.

SORU:Biyometrik fotoğraf nedir? Nerede çektirebilirim?
CEVAP:
Biyometrik vesikalık fotoğraflar, standartları ICAO tarafından belirlenen ve makinede okunabilen seyahat belgelerinde kullanılan yüksek kaliteli, belli ölçüleri ve özellikleri olan ve yüz biyometrisinin tespit edilebildiği fotoğraflardır. Biyometrik vesikalığın ebatları 35 mm x 45 mm olarak belirlenmiştir. Tüm fotoğrafçılarda biyometrik vesikalık çektirmek mümkündür.
Biyometrik vesikalık fotoğraflarda saç bitiminden çeneye kadar olan mesafe 32 mm ile 36 mm arasında olmalıdır. Şablona uygun olarak burun tam orta çizgide olmalıdır.

SORU:Çocukların e-Pasaportlarına fotoğraf yapıştırmak gerekir mi?
CEVAP:
Tüm e-Pasaportlarda fotoğraf bulunması zorunludur.

SORU:Biyometrik fotoğraflarda rötuş kullanılabilir mi?
CEVAP:
Teorik olarak kimliğinizin tespit edilmesine engel olmayacak ölçüde yapılan rötuşlar bir sorun teşkil etmeyecektir. Ancak seyahat edeceğiniz ülkenin sınır makamları tarafından kimlik tespitinin kolayca yapılabilmesi ve işlemlerinizin kısa sürede tamamlanması için rötuşsuz fotoğraflar tercih edilmelidir.

SORU:Biyometrik fotoğraf çektirirken ceket, kravat vb. kullanmak gibi belli bir kıyafet zorunluluğu var mıdır?
CEVAP:
Hayır. Biyometrik fotoğrafınızı dilediğiniz kıyafetinizle çektirebilirsiniz.

Ayrıntılı bilgiye www.epasaport.gov.tr ya da ücretsiz 0090 (216) 4443020 numaralı çağrı merkezinden ulaşabilirsiniz.

YARIN: E-PASAPORT İÇİN BAŞVURDUĞUMDA ESKİ PASAPORTUM HEMEN İPTAL EDİLECEK Mİ?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!