Pakistan medeni kanununda değişiklik

Güncelleme Tarihi:

Pakistan medeni kanununda değişiklik
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2011 12:47

Pakistan’da kadınların zorla ve küçük yaşta evlendirilmesine, mirastan mahrum bırakılmasına ve ”Kuran” ile evlendirilerek kadınların ömür boyu evlilikten men edilmesine ağır hapis cezası geliyor.

Haberin Devamı

Pakistan Meclisine sunulan ”Kadınları koruma yasası” ülkede batıl inançlar ve gelenekler nedeniyle hakları ihlal edilen kadınları korumayı öngörüyor. Yasanın Senato’dan geçmesi ve Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari tarafından onaylanması durumunda küçük yaşta ve zorla evliliğe zorlanan, parayla satılan, mirastan mahrum bırakılan ve ”kutsal kitap Kuran ile evlendirme” gibi garip uygulamalarla kadınları ömür boyu evlilikten men eden aileler beş yıldan az olmamak şartıyla 10 yıla kadar ağır hapisle yargılanacak.

Parlamentonun kadın üyesi Dr. Donya Aziz tarafından hazırlanan söz konusu yasa değişikliği daha önce defalarca meclis gündemine gelmeden reddedilmişti. Parlamentoda konuşan Dr. Aziz, yasanın İslam Dinin kurallarına aykırılık içermediğini, yanlış uygulanan gelenek ve batıl inançlar nedeniyle temel hak ve hürriyetleri başkaları tarafından kısıtlanan kadınları korumayı amaçladığını söyledi. Bazı sivil toplum kuruluşları ve kadın örgütleri de yasanın kabulünden duydukları memnuniyeti dile getirirken, yasanın uygulanması konusunda hükümetin kararlı olmasını ve güvenlik güçlerinin söz konusu suçu işleyenlere karşı müsamaha göstermemesini istedi.

Pakistan’da çocuk yaşta, zorla ve para karşılığı evlilik ile kadınları mirastan mahrum bırakma olaylarına çok sık rastlanırken, bazı kırsal kesimlerde kız çocukları ”Kuran ile nikahlamak” gibi garip bir uygulamayla ömür boyu evlilikten men ediliyor. Pakistan’da Kadınları şiddetten korumaya yönelik ilk kanun 2008 yılında çıkmıştı. Yasanın senatodan geçmesine ve Cumhurbaşkanı Zerdari tarafından onaylanmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!