Özür diledi ama hâlâ hedefte!

Güncelleme Tarihi:

Özür diledi ama hâlâ hedefte
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2023 10:40

Bavyera Eyaleti Başbakanı Yardımcısı ve Hür Seçmenler Partisi Genel Başkanı Hubert Aiwanger, gençliğinde Yahudi karşıtı bir broşür dağıtmasıyla ilgili eleştirilerin ardından özür diledi. Aynı zamanda kendisinin siyasi bir kampanyanın hedefi haline geldiğini söyledi.

Haberin Devamı

AIWANGER, son olarak eski bir sınıf arkadaşının, sınıfa girerken zaman zaman Hitler selamı verdiği ve aynı dönemden bir başka arkadaşının da çantasında o dönemler yasaklı olan Hitler’in ‘Kavgam’ kitabını taşıdığı iddialarından sonra basın açıklaması yaptı. Toplam 2 dakika süren ve gazetecilerin soruları alınmayan açıklamada, kendisine yönelik bir kampanya yürütüldüğünü belirtti. Aiwanger, Münih’teki Bavyera Ekonomi Bakanlığı’nda yaptığı açıklamada, “Siyasi ve kişisel olarak bitirilmek istendiğim izlenimine kapıldım” dedi. Aiwanger, kampanyanın 36 yıl önce okul çantasında bulunan ‘aşağılık bir broşür’ diye tanımladığı el ilanıyla ilgili olduğunu söyledi. Bu belgede “Gençliğinde insan düşmanı bir yola girdiği” izlenimini veren ifadeler ortaya çıktığını söyledi. O dönemde hatalar yaptığını ve insanları incittiği için “derin pişmanlık” duyduğunu söylerken, “Nazi rejiminin tüm kurbanlarından, onların hayatta kalanlarından ve değerli anma çalışmalarına katılan herkesten özür dilerim” dedi. Ancak Aiwanger, bu hataların şimdi kendisine ve partisine karşı siyasi bir kampanyaya alet edilmesinin kabul edilemez olduğunu vurguladı. Hubert Aiwanger, “Son günlerde hakkımda olumsuz bir imaj çizildi. Bu ben değilim” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘DERHAL İSTİFA ETSİN’
Öte yandan iktidardan sonra ana muhalefet partisi CDU Lideri Friedrich Merz Funke-Mediengruppe gazetesine verdiği demeçte “Bu çok çirkin bir hikâye. 17 ya da 18 yaşındaki öğrencilerin 1980’lerde hâlâ böyle bir şey yazabileceklerini düşünemezdim. Bunun şimdi tam olarak açıklığa kavuşturulması gerekiyor” dedi. CSU eyalet grubu lideri Alexander Dobrindt, CDU/CSU parlamento grubunun kapalı kapılar ardındaki toplantısı sırasında Welt-TV kanalına yaptığı açıklamada Aiwanger’in şu ana kadar “Ağzını çok sıkı tuttuğunu” belirtirken, bunun kesinlikle mevcut duruma uygun olmadığını ifade etti. Federal Meclis’teki SPD Parlamento Grubu Başkan Yardımcısı Dirk Wiese ise, Aiwanger’in derhal istifa etmesi çağrısında bulundu. Rheinische Post gazetesine konuşan Wiese, “Yavaş yavaş gün ışığına çıkmaya başlayan bu durumun tek bir sonucu olabilir, o da istifa” dedi. CSU’nun koalisyon ortağı Hür Seçmenlerin liderinin daha uzun süre görevde kalması halinde, eyalet başbakanı ve CDU Lideri Markus Söder için de giderek daha büyük bir sorun haline geleceğini kaydetti.

BAKMADAN GEÇME!