Ötanaziye yasal düzenleme yapılamadı

Güncelleme Tarihi:

Ötanaziye yasal düzenleme yapılamadı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2023 10:32

Almanya’da Anayasa Mahkemesi’nin kararının ardından ötanaziye ilişkin bir yasal düzenleme yapılması için hazırlanan iki yasa taslağı, Federal Meclis’te kabul görmedi.

Haberin Devamı

FEDERAL Anayasa Mahkemesi, 2020 yılında aldığı kararla, daha önce yürürlükte olan ‘Ceza Kanunu’ndaki destekli intihar yasağını’, bireyin kendi kararıyla ölme hakkını ihlal ettiği gerekçesiyle iptal etmişti. Bu karar doğrultusunda Federal Meclis’in yeni bir düzenleme yapma şansı doğdu. Mahkemenin kararı sonrası iki ayrı grup tarafından ötanaziyle ilgili iki yasa taslağı sunuldu. Meclis’te ilk olarak SPD’li Lars Castellucci ile CDU’lu Ansgar Heveling liderliğinde bir grup parlamenter tarafından hazırlanan ve ‘Ceza Kanunu’nda daha katı bir düzenleme yapılması önerilen yasa taslağı oylandı. İsme göre yapılan ilk oylamada 304 milletvekili yasa taslağı lehinde oy kullanırken, 363 milletvekili aleyhte oy kullandı ve 23 kişi de çekimser kaldı. Yasa böylelikle kabul edilmedi. İkinci yasa taslağını ise FDP’li Katrin Helling-Plahr ile Yeşillerli Renate Künast’ın öncülüğündeki bir grup sundu. Bu grubun düzenlemesine de 287 milletvekili destek verdi, ancak 375 milletvekili “Hayır” dedi. Bu oylamadan da 20 çekimser oy çıktı.

Ötanaziye yasal düzenleme yapılamadı
İKİ TEKLİF DE KABUL EDİLMEDİ
Her iki grubun teklifi de yetişkinler için ‘destekli intiharı’ düzenlemek amacıyla zaman sınırlamaları ve danışmanlık yükümlülüklerine ilişkin koşul ve gereklilikleri belirlemeyi amaçlıyordu. ‘Castellucci-Heveling’ grubunun önerisi Ceza Kanunu’nda yeni bir düzenleme yapılmasını öngörüyordu. Buna göre, “Her kim, başka bir kişinin intiharını teşvik etmek amacıyla tekrar eden bir temelde bu fırsatı verir, temin eder ya da aracılık ederse, üç yıla kadar hapis ya da para cezası ile cezalandırılır” denildi. Ancak yasa istisnaların da düzenlenmesini öngördü. ‘Künast-Helling-Plahr’ grubu ise Ceza Kanunu’nun dışında bir düzenleme öngördü. Buna göre ‘kendi kararıyla ölme hakkını korumak ve yardımlı intiharı düzenlemek için bir yasa’ çıkarılması hedeflendi. Taslakta, “Hayatına kendi özgür iradesiyle son vermek isteyen herkes bunu yapmak için yardım isteme hakkına sahiptir. Doktorların, yetişkinler için ilaç reçete etmesine izin verilecektir” ifadeleri yer aldı. Ancak Federal Meclis’te her iki yasa teklifine de onay çıkmayınca, ötanazi uygulaması yine çözümsüz kaldı.
Anayasa Mahkemesi, 2020 yılında aldığı kararla aslında ötanazi uygulamasının legal olarak uygulanmasına karar verdi. Ancak uygulanabilirliği için bunun şartlarını yerine getirilmesine yönelik yasal düzenleme çıkartılmasını istemişti.

BAKMADAN GEÇME!