Osmanlı'nın gıda yardımı kanıtlandı

Güncelleme Tarihi:

Osmanlının gıda yardımı kanıtlandı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2012 11:03

İRLANDA’da 1847’de yaşanan patates kıtlığı döneminde, Osmanlı padişahı Abdülmecid’in gemilerle bu ülkeye gıda yardımı göndererek birçok kişinin hayatını kurtardığı iddiasına dair yeni kanıtlar bulundu.

Haberin Devamı

Türk büyükelçilik kaynakları ile bazı yerel kaynakların da desteklediği iddianın bir “efsaneden” ibaret olduğu tezi böylece zayıfladı.

İrlandalı yerel tarihçi Brendan Matthews’un, sonuçları İrlanda medyasına yansıyan araştırmasında, 3 adet olduğu belirlenen gemilerin rotası saptandı. Matthews’un o dönemde bölgede yayınlanan gazetelerden derlediği haberler, Osmanlı limanı Selanik’ten gelip İrlanda’daki Boyne Nehri boyunca ilerleyen iki “yabancı geminin”, açlıktan kırılan Drogheda’ya gıda taşıdığını doğruluyor.

“Porcupine” ve “Ann” adlı bu iki gemi gibi “buğday ve Hint mısırı” taşıyan “Alita” adlı bir başka “yabancı geminin” daha Polonya’nın Szczecin limanından yine Drogheda’ya gıda getirdiği 10-14 Mayıs 1847 tarihli Drogheda Argus ve Drogheda Conservative gazetelerinden anlaşılıyor.

Zamanlama iddiaya uyuyor ama...
Tarihçi Matthews, “O dönemde Drogheda limanında kayıt tutulamıyordu. Bu zamanlama iddiaya mükemmel biçimde uyuyor. Bulabildiğim en somut kanıt bu oldu ama hâlâ ikna olmuş değilim. Osmanlı sultanı bu gemileri İngiltere Kraliçesi’ni üzmemek için sessizce göndermiş olabilir. Gemiler farklı tarihlerde yola çıksa da, aynı anda İrlanda’ya varmış” dedi.

Sultan Abdülmecid, İrlanda’ya para yardımında da bulunmuş, hatta İngiltere Kraliçesi Victoria’nın 2 bin sterlinlik bağışını aşmaması yönünde diplomatik bir uyarı gelince bu yardımı bin sterlinle sınırlamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!