Osmanlı öğretilerini Japon kültürüyle harmanlıyor

Güncelleme Tarihi:

Osmanlı öğretilerini Japon kültürüyle harmanlıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2023 10:39

Londra Yunus Emre Enstitüsü, Osmanlı Tasavvufu ve geleneksel Japon kültürü alanında tanınmış akademisyen Dr. Qayyim Naoki Yamamoto ile Türk kültürü esintili bir Japon çay seremonisi ve söyleşisi gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

YAMAMOTO, etkinlikte yaptığı konuşmasında katılımcılara bir Japon olarak kendisini etkileyen Türk maneviyatının ana temalarından bahsetti. Yamamoto, Türk ve Japon sanatlarını bir harmoni içerisinde bir arada kullanarak oluşturduğu geleneksel Japon el sanatları ürünlerini sergileyerek Türk maneviyatının özüyle aşılanmış yeni bir geleneksel Japon kültürü yaratma çabasının ardındaki ilhamı katılımcılarla paylaştı. Bunlardan ilhamla tasarladığı geleneksel bir Japon el yelpazesinde nasıl Türk-İslam tasavvufundaki hiçlik makamı ve benzer tekke öğretilerini Japon kültürü ile harmanlayarak bir arada kullandığını anlattı. Yamamoto zanaatkârlar ile birlikte üzerinde çalıştığı proje kapsamında Türk hat sanatını kullanarak bu iki kültürün ortak bir ürünü olarak tasarladığı ve geleneksel çay seremonilerinde kullanılan Japon Natsume çay kutularını katılımcılara tanıttı. Aynı zamanda hem Türk tasavvufunda hem de Japon Manga kültüründe görülen usta-çırak, tövbe gibi benzer konseptlerden bahsetti.

Osmanlı öğretilerini Japon kültürüyle harmanlıyor
Yamamoto, çay ritüeline zarif bambu çırpma tellerinden geleneksel çay kasesine kadar çay seremonisi için kullandığı her öğeyi arındırarak başladı. Seremonide kullandığı çay setinin her bir parçasının Doğu Asya kültüründeki 5 elementi (odun, ateş, toprak, su ve metal) temsil ettiği ‘makro kozmosu’ temsil ettiğini açıkladı.
Osmanlı öğretilerini Japon kültürüyle harmanlıyor
ZENGİN BİR KÖPRÜ KURULDU
Seremoni esnasında katılımcılara, geleneksel matcha çay seremonilerinden önce yenen geleneksel tatlıları temsilen Türk lokumu ikram edildi. Japon mutasavvıf ve araştırmacı Yamamoto katılımcıların da dahil olduğu ve Türk kültürü ile demlenen bu eşsiz, geleneksel matcha çay seremonisinde selamlama, çayı karıştırma, duruş, çayı tutuş ve çayı içme adabı gibi adımlar da dahil olmak üzere tüm ritüelleri açıklayarak sunum yaptı. Katılımcıların birçoğunun bu eşsiz çay yapma seremonisinde yer aldığı etkinlikte, Londra Yunus Emre Enstitüsü’nden Japonya’ya uzanan manevi ve kültürel anlamda zengin bir köprü kuruldu. 
Dr. Qayyim Naoki Yamamoto, şu anda Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü’nde doktor öğretim üyesi olarak görev yapıyor. Doktorasını 2018 yılında Kyoto Üniversitesi Asya ve Afrika Araştırmaları Enstitüsü’nde tamamlayan Yamamoto, Osmanlı tasavvufu ve geleneksel Japon kültürü konusunda uzman. Kendisi şu anda Türk ve Japon kültürleri üzerine karşılaştırmalı çalışmalar yürütmektedir.

BAKMADAN GEÇME!