Osmanlı mimarisi anlatıldı

Güncelleme Tarihi:

Osmanlı mimarisi anlatıldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2007 19:50

İsveç Türk Gençlik Federasyonu (TUF) tarafından düzenlenen "Osmanlı Mimarisi" konulu seminerde Osmanlı mimarisi ve Mimar Sinan İsveçlilere anlatıldı.

Haberin Devamı

İsveç Türk Gençlik Federasyonu İkinci Başkanı Demet Çağlayan’ın yönettiği seminere çok sayıda İsveçli ve Türk ilgi gösterdi. Stockholm’deki Akdeniz Müzesi’ndeki seminere Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Erhan Karaesmen katılırken, İsveçli gözüyle de Kungliga Tekniska Yüksek Okulu’ndan Prof Dr. Johan Martelius katıldı. Konuşmacılar Rönesans zamanında Osmanlı mimarisinin Batı dünyasının mimarisinde büyük etki yaptığı özellikle en fazla bu etkinin İtalya’daki yapılarda görüldüğünü belirttiler.

Prof. Dr. Karaesmen, Mimar Sinan’nin bir deha olduğunu kaydederek, 'Mimar Sinan’ın en büyük özellikleri arasında form ve geometri duygusu çok kuvvetli. Ayrıca malzemeyi de çok iyi biliyor. Bir de güzellik duygusuna sahip bir mimar mühendis. Ayrıca yaptığı her eserini baktığınız bir abartının olmadığını görürsünuz' dedi.

İsveçli Prof. Dr Johan Martelius da Sinan’ın yaklaşık 400 yılık eserlerinin bugüne kadarki doğal afetler başta olmak üzere hiç bir taşıyıcı sistem arızası göstermeden ayakta kalabilmesinin Mimar Sinan’ın bir üst ve altyapı çözümlerindeki engin bilgisini gösterdiğini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!