Ortaklar yine birbirine girdi

Güncelleme Tarihi:

Ortaklar yine birbirine girdi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2023 11:32

Almanya’da hükümet ortağı Yeşiller’in Eş Başkanı Omid Nouripour, FDP’yi yanlış politikalarda ısrar ederek Alman ekonomisini çıkmaza sürüklemekle suçladı.

Haberin Devamı

ALMANYA’da SPD, FDP ve Yeşiller’den oluşan koalisyon hükümetinde farklı alanlarda yaşanan görüş ayrılıkları adeta kavgaya dönüştü. Geçen yılın sonlarına doğru enerji krizine rağmen nükleer santralların 31 Aralık 2022’den itibaren kapatılmasında ısrar eden Yeşiller ile üretime devam edilmesini savunan FDP arasındaki sürtüşmeye müdahale eden SPD’li Şansölye Olaf Scholz, “15 Nisan’a kadar üretime devam” diyerek noktayı koyduğu halde sıkıntılar bitmedi. Yeşiller Eş Başkanı Omid Nouripour, hükümetin küçük ortağı FDP’yi “Dünden kalma politika” izlemekle ve yanlış politik taleplerde ısrar etmekle Alman ekonomisini de Almanya’yı da çıkmaza sürüklemekle suçladı.
Yeşiller Hamburg Teşkilatı’nın hafta sonunda yapılan kurultayında konuşan Omid Nouripour, FDP’nin otoyollarda hız sınırının düşürülmesine karşı çıkmasını anlamanın mümkün olmadığını vurgularken, bu alanda değişikliğin kaçınılmaz olduğunu savundu. Partisinin iklim korumasına dönük politikalarında ısrarlı olduğunu belirten Nouripour, “FDP karşı çıksa da hız sınırlandırılması mutlaka hayata geçirilmeli. FDP’nin yeni otoyol yapım planlarına bir anlam veremiyoruz. FDP bir ekonomi partisi olmak istiyor. Ama dünden kalma çözüm önerileriyle ülkemizin rekabet gücünü yo ediyor” diyerek, ülkeyi ve ülke ekonomisini çıkmaza sürüklemekle de suçladı. FDP’li politikacı Anton Hofreiter de, “İklim krizinin yol açacağı dramlar ciddiye alınmalı” diyerek hükümet ortağı FDP’nin ulaşım politikasını yanlış bulduklarını söyledi.

Ortaklar yine birbirine girdi
SPD’YE DE SİTEM
Yeşiller Eş Başkanı Omid Nouripour, hükümetin büyük kanadı SPD’yi, Rusya’ya enerji bağımlılığının yaratacağı sorun ve sıkıntıları zamanında fark edememekle suçladı. Nouripour, “Yeşiller bunun böyle olacağını çok önceden biliyordu. Ama SPD, Gerhard Schröder’in (Almanya’nın SPD’li eski Başbakanı) yanlışından zamanında dönmedi. Bu yüzden de şu andaki enerji krizi yaşanmakta” dedi.
SPD, FDP ve Yeşiller’den oluşan ve 8 Aralık 2021’de görevi devralan koalisyon hükümetinde baştan beri bazı alanlarda yaşanan görüş ayrılıkları son dönemlerde daha belirgin hale geldi. Başbakan Olaf Scholz, Ukrayna’ya ağır silah gönderilmesinde çok çekimser bir tutum sergilerken, Yeşillerli Federal Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, baştan itibaren zaman kaybetmeden Kiev’e Alman tanklarının gönderilmesini istedi. Scholz, “Biz savaşın tarafı olmak istemiyoruz” diyerek silah sevkiyatının NATO’daki müttefikler ve Avrupa Birliği (AB) ülkeleriyle ortak karar alınarak gerçekleşmesini savunurken, Baerbock, “Rusya’ya karşı savaştayız” diyerek kafaları karıştırdı. Scholz ile Baerbock arasında yaşanan görüş ayrılığının diyalog kopukluğundan kaynaklandığı ileri sürülürken, bazı çevreler “Baerbock’un gözü Scholz’un koltuğunda” görüşünü savundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!