ORTAĞA SOL SİTEMİ

Güncelleme Tarihi:

ORTAĞA SOL SİTEMİ
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2014 10:23

ALMANYA 9 Kasım pazar günü, dünyayı değiştiren Berlin Duvarı'nın yıkılışının 25’inci yılını kutlayacak. Başkent Berlin'de bir haftadır anma toplantıları düzenleniyor.

Haberin Devamı

Başbakan Mer­kel'in partisi Hıristiyan Demokrat Parti (CDU) Berlin'deki merkez binası Konrad Adanauer Haus'da bir anma toplantısı düzenledi. “Biz Nasıl Anıyoruz” başlıklı toplan­tıya Merkel de konuşmacı olarak katıldı. Salon tıka basa doluydu. Duvarın yıkılışının en canlı tanığı Merkel'in bu toplantıda söyleye­cekleri elbette önemliydi.

ANILARDAN ÇOK

Medya, Merkel'in duvar anı­larından daha çok Doğu eyaleti Thüringen'de Sol Parti'nin iktidar hazırlığı üzerine ne söyleceğini merak ediyordu. Duvarın yıkılışın­dan 25 yıl sonra ilk kez, eski Doğu Almanya'daki iktidar partisinin devamı olarak bilinen Sol Parti, hem de Doğu eyaletinde iktidara hazırlanıyordu. Hem de SPD ve Yeşillerle birlikte. Aynı gün SPD üyelerinin yüzde 70'i böyle bir koa­lisyona evet demişti.

İÇ KARARTICI

Merkel, bugün burada oluşunu duvarın yıkılmasına borçlu oldu­ğunu hatırlattı. Eski Doğu Alman­ya “Haksız bir devletti” diyen Merkel, “Bugün halen bu konuyu düzenli tartışıyor olmamız da üzücü bir durum” diye ekledi.
Sözü Thüringen'de Sol Parti, SPD ve Yeşiller arasında kurula­cak kızıl kırmızı yeşil koalisyo­nuna getirdi. Ses tonunda düş kırıklığı saklıydı. SPD'yi kastede­rek şöyle dedi: “Tarihiyle gurur duyan bir halk partisinin Sol Par­ti'nin yönetimi altında küçük or­tak olarak hükümete girmesi SPD adına devlet politikası açısından iç karartıcı bir durum.” “SPD bu gidişle nereye varır” bilinmez diyen Merkel, “Sol Parti'den hiçbir şey beklemi­yorum”

Haberin Devamı

Bir sitem de Yeşiller’e

MERKEL sadece kendi koalisyon ortağı SPD’ye değil, Yeşiller’e de Sol Parti’yle koalisyona gittikleri için sitem etti. Yeşiller’in çok sayıda eski Doğu Almanya’daki demokrasi savunucusunu içinde barındırdığına işaret eden Merkel, böyle bir partinin bugünkü tavrının ilkelerine sadık olmaktan çok taktiksel olduğunu eleştirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!