Örnek gazeteci Canbolat’ı yitirdik

Güncelleme Tarihi:

Örnek gazeteci Canbolat’ı yitirdik
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2024 18:26

Almanya’daki Türkçe gazeteciliğin öncü isimlerinden Mehmet Canbolat’ı yitirdik.

Haberin Devamı

ÖNCEKİ gün Türk toplumunu temsil etmek üzere ‘Hessen Toplum’ gazetesi olarak Frankfurt’taki karnaval yürüyüşüne katılan Canbolat’ın, karnavalın ardından bir başka toplantıya katılmak üzere yola çıktığı, fenalaşınca aracını emniyet şeridine çektiği ve burada yaşamını yitirdiği tahmin ediliyor. Evli ve bir kız babası olan Canbolat’ın cenazesinin önümüzdeki günlerde, uzun yıllar yaşamını sürdürdüğü Langen’da toprağa verileceği öğrenildi.
1957’de Tarsus’ta dünyaya gelen, gazeteciliğe de Türkiye’de çocukluk ve gençlik yıllarının geçtiği Tarsus’ta, Cumhuriyet gazetesi için muhabirlik yaparak başlayan Mehmet Canbolat, 1980’de Almanya’ya gelmiş, iki yıl sonra da burada profesyonel gazeteci olarak çalışmaya başlamıştı. Uzun yıllar Milliyet gazetesinin Avrupa’da ekibinde yer alan, yöneticilik yapan Canbolat, 1993’ten bu yana da kurucusu, başyazarı ve genel yayın yönetmeni olduğu ‘Hessen Toplum’ gazetesi başta olmak üzere çok sayıda kalıcı ve uzun ömürlü yayın projesinin yanı sıra, önemli sosyal, kültürel ve sanatsal etkinliklere de imzasını atmıştı.

Örnek gazeteci Canbolat’ı yitirdik

Mehmet Canbolat, Bülent Ecevit

Haberin Devamı

ÇOK YÖNLÜ GAZETECİ
Canbolat’ın 30 yılı aşkın bir süredir, tüm zorluklara rağmen büyük bir gayretle rağmen ‘Hessen Toplum’ gazetesini çıkarıyordu. Evrensel gazetecilik ilkelerinden taviz vermeyen, haber çeşitliliğiyle sadece Hessen’de yaşayanlar için değil, Almanya’daki tüm Türk toplumu için çok önemli bir bilgi kaynağı olan ‘Hessen Toplum’ gazetesinin köşe yazarları arasında Hessen eyaletinin başbakanları ve Frankfurt’un büyükşehir belediye başkanları da yer alıyor. İnternet üzerinden ‘Toplum24 TV’ adlı haber ve kültür kanalını da hayata geçiren Canbolat, son olarak ‘toplum24.de’yi kurmuş, kısa zamanda etkin bir haber sitesi haline getirmişti. Aralarında TRT ve WDR’in de yer aldığı çok sayıda televizyon ve radyo kanallarına da muhabir olarak katkıda bulunan Canbolat, şiir ve öykü kitabı yazmış, Tarsuslu Aziz Paulus’u konu alan kitabı ‘Ben Tarsuslu Paulus’ ise beş dilde yayımlanmıştı. Langen ile memleketi Tarsus’un kardeş şehir olmalarının mimarlarından Canbolat’ın, Frankfurt’un Eskişehir’le kardeş şehir olmasına da büyük emeği geçmişti. Yıllardır Avrupa’nın dört bir köşesinden grupların katıldığı ‘Türk Halk Dansları Festivali’ni düzenleyerek, geleneksel bir kültür sanat etkinliği haline gelmesini, son yıllarda başka ülkelerden halk dansı ekiplerinin katılımıyla ‘uluslararası’ boyut kazanmasını sağlayan Canbolat, önümüzdeki mayıs ayında bu festivali 26’ncı kez gerçekleştirmeye hazırlanıyordu.

Örnek gazeteci Canbolat’ı yitirdik

Yılmaz Büyükerşen, Mehmet Canbolat

Haberin Devamı

ÇOK İYİ BİR İNSANI KAYBETTİK
Türkiye ve Almanya ilişkilerini yakından takip eden Canbolat, eski başbakanlardan Bülent Ecevit ve Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen başta olmak üzere çok sayıda politikacıyla yakından tanışıyordu. Sosyal ve kültürel faaliyetlerinin yanı sıra son olarak Langen’da göçmenlerin eşit haklar mücadelesine, farklı kültürler arasındaki ilişkilerin gelişmesine katkıda bulunmak üzere Yabancılar Meclisi Başkanlığı’nı üstlenmişti. Canbolat, Hanau’da yaşanan ırkçı katliamla ilgili haberciliğin yanı sıra yaşamını yitiren gençlerin anısını yaşatmak amacıyla anma etkinlikleri, tartışma toplantıları düzenlemişti. Canbolat’ın vefatı haberini alanlardan büyük çoğunluğun ilk tepkisi “İnanmıyorum. Daha dün elinde kamerasıyla haber peşinde görmüştüm onu” oldu. Gerçekten de öyleydi. Örnek, çalışkan, ilkeli, üretken, değerli bir gazeteciyi, bir toplum önderini, çok iyi bir insanı yitirdik. Unutmayacağız. Başımız sağ olsun.

Örnek gazeteci Canbolat’ı yitirdik

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!