OPSİYON TARİH OLDU

Güncelleme Tarihi:

OPSİYON TARİH OLDU
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2014 10:11

Almanya’da yaşayan göçmen kökenlilerin en büyük sorunlarından biri olan ‘Opsiyon Modeli’, mecliste yapılan oylamayla kaldırıldı.

Haberin Devamı

ALMANYA’da 2000 yılında Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile Yeşiller iktidarı döneminde yürürlüğe giren, gençleri iki ülke vatandaşlığı arasında tercih yapmaya
zorlayan ‘Opsiyon Modeli’, önceki akşam mecliste yapılan oylamayla kaldırıldı. Böylece Almanya’da doğan gençler, 22 yaşına kadar 8 yıl burada yaşamak, altı yıl okula gitmek veya bir diploma almaları durumunda köken vatandaşlığının yanı sıra Alman vatandaşı da olabilecek.

Federal Meclis’te iktidar partileri CDU/CSU-SPD oylarıyla onaylanan yasa tasarısı, Eyaletler Meclisi ve cumhurbaşkanının onayından sonra yürürlüğe girecek. Tasarıya 463 milletvekili ‘Evet’, 111 milletvekili de ‘Hayır’ oyu verdi. SPD Genel Başkanı ve Federal Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel, yasanın meclisten geçmesine, “Nihayet geçti” değerlendirmesinde bulundu. SPD’nin yıllarca göçmen dernekleriyle birlikte Opsiyon Modeli’nin kalkması için mücadele verdiğini belirten Gabriel, “Nihayet gençler köken veya Alman vatandaşlığından birini tercih etmekten kurtuldu. Bu yasayla insanlar artık vatandaşlıktan çıkarılamayacak. Önemli bir adım atıldı. Ancak bu daha bir ilk” dedi. Federal hükümetin Göç ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz ise vatandaşlık yasasında yapılan bir reform olarak değerlendirdi. Sol Parti de meclisten geçen yasayı yetersiz buluyor.

SPD SÖZÜNDE DURMADI
YASANIN oylanmasından önce Sol Parti Milletvekili Sevim Dağdelen kürsüye çıktı. Partisi adına konuşma yapan Dağdelen, “Bu yasa ile Almanya’da çifte vatandaşlığın önü kapatıldı. Yeni bürokratik engeller getirildi. SPD seçimlerde çifte vatandaşlık vaat etti. Bu sözünde durmadı. Opsiyon hâlâ duruyor. Şartları yerine getiremeyenler Alman vatandaşlığı veya köken vatandaşlığı arasında yine tercih etmek zorunda” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!