Opsiyon modeline karşı kampanya

Güncelleme Tarihi:

Opsiyon modeline karşı kampanya
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2009 11:54

Almanya'da göçmen gençler için vatandaşlıkta Opsiyon Model'in kaldırılması için "Onlar bize ait" adlı bir kampanya başlatıldı.

Haberin Devamı

ALMANYA'da gençler için vatandaşlık Opsiyon Modeli'nin kaldırılması için 'Onlar bize ait' sloganıyla kampanya başlatıldı. Almanya Kültürler Arası Konseyi tarafından başlatılan kampanya ile ilgili dün Alman Sendikal Birliği salonlarında düzenlenen basın toplantısına Alman Sendikalar Birliği (DGB) Yönetim Kurulu Üyesi Annelie Buntenbach, Almanya Türk Toplumu (ATT) Genel Başkanı Kenan Kolat, Federal Hükümetin eski Yabancılar Danışmanlarından Cornelia Schmalz-Jacobsen ile Marieluise Beck de ve Humbold Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Axel Schulte katıldı.



Konuşmacılar, opsiyon Modelinin haksız bir uygulama olduğunun altını çizerken, gençler arasında ayrımcılığa yol açtığına dikkat çekti. Almanya'da doğan çocukların eşit haklara sahip olmasını savunan tüm konuşmacılar, Opsiyon Modeli'nin bunun önünde engel teşkil ettiğine vurgu yaptı. ATT Genel Başkanı Kenan Kolat, Opsiyon Modeli'nin gençlerde ülkeye ait olmama duygusu uyandırdığına işaret etti.

Haberin Devamı


Almanya'da 2000 yılında yürürlüğe giren Vatandaşlık Yasası'nda yer alan Opsiyon Modeli, ülkede doğan ve doğuştan Alman vatandaşlığı almaya hak kazanan gençlerin 18-23 yaş arasında köken ve Alman vatandaşlığı arasından birini tercih etmeye zorunlu kılıyor. Buna göre 18-23 yaşlarındaki çifte vatandaş sahibi gençler Alman veya köken vatandaşlığından birini istisna dışında tercih etmek zorunda. Genç, kendi iradesiyle vatandaşlıklardan birini tercih etmediği taktirde 23 yaşında Alman vatandaşlığını otomatikman kaybediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!