Önyargı kurbanı

Güncelleme Tarihi:

Önyargı kurbanı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2008 09:49

Hollanda'nın Venlo Kenti'nde döner salonu açmaya karar veren Karslı Nejdet Özkan'ın önüne akıl almaz gerekçelerle engeller çıkarıldı. Kiraladığı ilk dükkana eskiden uyuşturucu satıldığı gerekçesiyle ruhsat alamayan Özkan ikinci dükkanın eski kiracısının sabıkalı olması nedeniyle de büyük sıkıntı yaşıyor.

Haberin Devamı

Hollanda'nın Venlo Kenti'ne 14 yıl önce aile birleşimiyle gelen 37 yaşındaki Nejdet Özkan, kendine ait bir döner salonu açmaya kalkınca başına gelmeyen kalmadı. Venlo Belediyesi, Özkan'ın kiraladığı dükkanda daha önce uyuşturucu satışı yapıldığı gerekçesiyle işletme ruhsatı vermedi. Bunun üzerine başka bir dükkan kiralayan Özkan, bu kez de polisin akıl almaz bir uygulamasıyla karşı karşıya kaldı.

Kiraladığı dükkanın eski kiracısıyla soyadı benzerliği bulunan Özkan'a polis, 'Eski kiracı uyuşturucu satıyordu. Soyadınız aynı. Siz akrabasınız. Siz de burada uyuşturucu satacaksınız' diyerek talihsiz Türk'ün dükkan açmasını engelledi.

Yaşadıkları karşısında ne yapacağını şaşıran Özkan durumu avukatına bildirince, belediye dükkanda masa konulmadan, sipariş usulüyle satış yapılabilmesine izin verdi. Ancak bu duruma razı olmayan Özkan, belediyeden davacı olarak uğradığı haksızlığı mahkemeye taşıdı.

Namusumla iş yapacağım

Dürüst bir yaşam sürdüğünü, sabıkasının da olmadığını ifade eden üç çocuk babası Karslı Nejdet Özkan, 'Amacım namusumla ekmek parası kazanıp çocuklarımı büyütmek. Uyuşturucuyla hiç işim olmadı. Ancak işyeri açmam komik gerekçelerle engelleniyor. Dükkana müşteri oturmama izin vermiyorlar. Belediyeyi mahkemeye verdim. Eğer hakkımı burada alamazsam Avrupa Adalet Divanı'na kadar gidip uğradığım haksızlığı anlatacağım' dedi.

Üç kişiye de iş verecektim

Hollanda'ya geldikten sonra bir serada çalışmaya başladığını belirten Özkan ilginç hikayesini şöyle anlattı: 'Dört yıl önce çıkış verdiler. İşsizlik parası almaya başladım. Bu arada bir dönerciden döner sarmayı öğrendim. Kendi işyerimi açmaya karar verip aylık 1700 Euro'ya bir dükkan kiraladım. İşsizlik ödeneği aldığım kuruma durumu bildirip, yanımda da üç kişiye iş vereceğimi açıkladım.

Ne olduysa bundan sonra oldu. Önce belediye 'Bu dükkanda eskiden uyuşturucu satılıyordu. Sen burada dükkan açarsan eski satıcılar yeniden burada uyuşturucu ticareti yapar. Dükkan açamazsın' dedi. Baktım olmuyor eski yerin sözleşmesini feshedip polis karakoluna yakın başka bir dükkan kiraladım. Bu kez de soyadı benzerliğini mazeret gösterip işletme ruhsatı vermediler.

İkinci dükkana polis baskını

İkinci dükkana eşyalarını yerleştirirken polis tarafından baskına uğradığını belirten Özkan, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Polis dükkanımı bastı. Yeni kiraladığım dükkanın eski kiracısı ile soyadı benzerliğimizin bulunduğunu, kendisinin uyuşturucu ticareti yaptığını iddia ederek, 'Siz de onlardansınız. Burada siz de uyuşturucu satışı yapacaksınız.

Dükkan açamazsınız' dediler. İtiraz edince, eski kiracı hakkındaki gizli sabıka dosyasını önüme koydular. Bunu yapmalarının doğru olmadığını, başkasına ait gizli bilgileri deşifre etmenin yasal olmadığını söylediğimde ise beni azarladılar. Beni, başkalarının işlediği suçlardan ötürü nasıl suçladıklarını anlamış değilim.'

Hakkımı arayacağım

Avukatın devreye girmesiyle belediyenin lokantaya müşterilerin oturmadan, yemeklerini götürmeleri koşuluyla ruhsat vereceğini açıklaması üzerine çılgına döndüğünü ifade eden Özkan,
'Bu şekilde para kazanamam. Bu büyük bir haksızlık. Bu haksızlığa karşı belediyeyi mahkemeye verdim. Şu anda neticeyi bekliyorum. Eğer olumsuz olursa insan hakları mahkemesine şikayet edip hakkımı sonuna kadar savunacağım' dedi.

Ayrımcılık yapılmadı

Venlo Türk Sosyal Kültürel Merkezi Vakfı'nda konu ile ilgili düzenlenen toplantıya katılan Venlo Belediye Başkanı Drs. H. M. F. Bruis ise 'Özkan'a ayrımcılık yapıldığı' şeklindeki iddiaları reddederek, 'Ayrımcılık söz konusu değildir. Kentimiz Hollanda'nın en zengin belediyelerinden biridir. Almanya sınırına yakın olması nedeniyle uyuşturucu trafiği kontrol altına alınamıyor. Bu kentte herkes bir birine şüpheyle bakıyor.

Biz kent sakinlerine huzur getirmek istiyoruz. Halkımız rahatsız olup şikayetler artınca biz de ilgili kurumlar olarak harekete geçmek zorundayız. Kim kanunlara uymaz, sorun çıkarırsa ona müsamaha göstermeyiz' dedi. Başkan Bruis toplantıya katılan Türklere seslenerek, 'Yetkililerin size haksızlık yaptıklarını düşündüğünüzde belgeleriyle bana gelin' diye konuştu.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!