Önlem alınmazsa iflas kaçınılmaz

Güncelleme Tarihi:

Önlem alınmazsa iflas kaçınılmaz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2012 15:17

Mali müşavir Leverenz, “Muhasebe iyi yapılmamış. Üç hafta içinde sigorta primleri ve maaşlar ödenmezse, yasal olarak TGH iflasa başvurmak zorunda” dedi.

Haberin Devamı

İKİ hafta önce düzenlenen genel kurulda, Hamburg ve çevresi Türk Toplumu (TGH) başkanı seçilen Nebahat Güçlü düzenlediği ilk bilgilendirme toplantısında TGH'nin hesaplarında 7 Aralık itibarıyla 98 bin Euro'luk bir açığın olduğunu söyledi.

Toplantıya genel kurulda alınan karar doğrultusunda TGH'nin maddi durumunu inceletmek üzere dernek muhasebesi üzerine uzman bağımsız mali müşavir Carsten Leverenz, tüm yönetim kurulu ve ilgi duyan delegeler de katıldı.

Güçlü, “TGH'nin üç banka hesap numarası var. Üç hesapta toplam 98 bin Euroluk açık söz konusu. Çalışan kadrolu elemanlar ve uyum kursu öğretmenlerinin iki aydır maaşları, sosyal sigortaları ödenmemiş. Ocak ortasına kadar projeler için gelecek paraların olduğu bize söylendi. Buna rağmen 27 yıllık TGH tarihinde ilk kez böyle bir açığın olduğunu görüyoruz. Mali müşaviri her şeyi incelemesi için görevlendirdik” dedi.

HARCAMALARIN BELGESİ GÖZÜKMÜYOR
Carsten Leverenz, daha işin başında olduklarını ve TGH'da muhasebeden sorumlu elemanın hasta raporu alması nedeniyle tüm belge ve bilgilere henüz ulaşmadıklarını ifade ederek,

“Şimdiye kadar yaptığımız tespite göre TGH'nin bir bütçe sorunu var. Bazı ciddi harcamaların belgesi bana verilen dosyalarda gözükmüyor, transparan değil. Çalışanların maaşlarının, sosyal sigorta primlerini ödenmemesi en büyük sorun. Yasalar gereği bunlar üç hafta içinde ödenmezse dernek yasaları çerçevesinde TGH iflasa başvurmak zorunda. Aksi takdirde yönetim kurulu hakkında 'iflas geciktirme' suçlamasıyla dava açılır. Nerede ne yanlış yapılmış, ancak tüm belgeler elime geçtiğimde söyleyebilirim. Ancak 2011 yılını hesabında 100 bin Euro artı ile kapatan bir derneğin, 2012 sonunda bu kadar yüksek açıkta olması, şimdiye kadar en azından muhasebenin çok kötü yapıldığını gösteriyor. Bunu en kısa zamanda düzeltmezsek dernek kamu yararlılık statüsünü kaybeder, aldığı yardımların yüzde 30'unu geri ödemek zorunda kalır” dedi.

KİMSEYİ SUÇLAMIYORUZ
Güçlü, kimseyi suçlamadıklarını, olayı iyice inceleyeceklerini belirterek, “İki hafta seçildiğimiz genel kurulda hiç gündeme gelmeyen bu vahim mali durum hakkında delegeler ve kamuoyunu bilgilendirmek istedik. Umarız uyum kursu ve çeşitli projeler için henüz gönderilmeyen paralar bir an önce gelir ve çalışanlarımızın maaşlarını verebiliriz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!