Onlar da 100’üncü yıla hazırlanıyor

Güncelleme Tarihi:

Onlar da 100’üncü yıla hazırlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2022 07:24

Frankfurt Eschborn’daki ‘Modern Folk Dance’ projesinin hedefi, şu anda çalışmalara katılan amatör halk dansları kursiyerlerinin sayısını artırarak, Cumhuriyetimizin 100’üncü yıl dönümünü görkemli bir dans gösterisiyle selamlamak.

Haberin Devamı

FRANKFURT’ta iki ay önce 30 amatör halk dansları kursiyeriyle çalışmaya başlayan ‘Modern Folk Dance’ grubu, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yıl dönümüne yetiştirmek üzere çok yönlü bir dans gösterisi için hazırlıklarını sürdürüyor. Eşinin Deutsche Bank’tan aldığı iş teklifini kabul etmesi ile yedi ay önce Frankfurt’a yerleşmeye karar veren modern ve halk dansları öğretmeni Tolga Kaygısızel (47), destek bulabilirlerse toplam 130 kişilik bir ekip gerektiren projeyi gerçekleştirebileceklerine emin. Yaklaşık 30 yıldır dansçı, kareograf, sanat yönetmeni, dans öğretmeni olarak çalışan Tolga Kaygısızel, Frankfurt yakınlarındaki Eschborn’da çalışmalarını, asıl işi işletmecilik olan eşi ve eski öğrencisi Nükhet Umar Kaygısızel’in (45) asistanlığında sürdürüyor.

Onlar da 100’üncü yıla hazırlanıyor
DESTEK BULMASA BİLE...
Uzun yıllar Türkiye’de son yılların en başarılı dans gösterisi projesi ‘Anadolu Ateşi’nde önce dansçı, daha sonra da dans ve repertuvar hocalığı yapan, ardından da İstanbul’da kendi yönetimindeki ‘Modern Folk Dance’ projesiyle çalışmalarına devam eden Kaygısızel, “Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını kesinlikle kaçırmak istemiyoruz” diyor hedeflediği proje için yeterli destek bulamazsa bile, kendi olanakları çerçevesinde, belki biraz daha dar kapsamlı olsa da mutlaka cumhuriyete yakışır bir dans gösterisini gerçekleştireceklerini söylüyor. Kaygısızellerin bir oratoryo, 20-25 enstrümanlık bir orkestra, 40-60 kişilik bir koro ve 50 dansçı içeren projesi kurucu lider Kemal Atatürk’ün çocukluğundan 29 Ekim 1923’te cumhuriyeti ilanına kadar olan dönemi içeren bir dans tiyatrosu. Daha önce İstanbul’da yine amatör dansçılarla başlattığı ‘İpek Yolu’ dans gösterisiyle büyük bir başarıya imza atan Tolga Kaygısızel, şimdilik kendi maddi olanaklarıyla sürdürdükleri 100’üncü yıl projesine gelebilecek her türlü desteğe açık olduklarını söylüyor. Tolga Kaygısızel’in sanat yönetmenliği, dans ve repertuvar hocalığını yürüttüğü projede, eşi ve asistanı Nükhet Umar Kaygısızel ise oluşturdukları grubun yönetimi ile koordinasyonunu ve tüm organizasyon işlerini üstleniyor.
Onlar da 100’üncü yıla hazırlanıyor

ANADOLU’DA BULUŞAN İPEK YOLU YOLCULARI
Tolga ve Nükhet Kaygısızel, 100’üncü yıl projesine paralel olarak ilk kez 2018 yılında İstanbul Yeditepe Üniversitesi ve Beşiktaş Fulya Sanat’ta 60’ı sahnede yer alan toplam 70 kişilik kadroyla sahneledikleri ‘İpek Yolu’ projesini de Almanya’ya taşımayı hedefliyorlar. Uzak Asya’dan başlayıp Kafkasya ve Mezopotamya üzerinden Anadolu’ya ulaşan, Anadolu’dan da Balkanlar üzerinden Avrupa’ya uzanan ‘İpek Yolu’ üzerindeki tarihsel ve kültürel zenginlikler üzerinde yükselen, değişen bir aşk öyküsüyle zenginleşmiş bir yarı tiyatral proje olarak gerçekleştirdikleri bu dans gösterisini de daha önce olduğu gibi kendi yetiştirecekleri amatör kursiyerlerle hayata geçirmeye kararlı. Başta asistanlığını yürüten eşi olmak üzere şimdiye kadar çok sayıda dansçı yetiştiren Tolga Kaygısızel, “Özellikle gençler bazında sayımızı artırmaya çalışıyoruz” diyor. Türkiye’de çalışırken de öyle yapmış, üniversitelere, okullara gidip, gençlere, çocuklara halk danslarını sevdirmek için dersler vermiş. Eschborn’da bir araya gelen çekirdek ekiple şimdilerde zeybek, halay, Karadeniz ve Kafkas danslarını hem öğretiyor, hem de bütün bunları halk danslarının geleneksel yapısını bozmadan modern bir dans gösterisine entegre etmeye çalışıyor. Programda Roman, Balkan, kaşık ve lirik danslar da var. Türk dünyasının zengin folklorünü Almanya’daki Türkiye kökenli göçmen toplumu içinde daha fazla sevdirip, yaygınlaştırmayı hem de bu çalışmalardan uzun soluklu projeler çıkarmayı hedefliyorlar ve kendilerine katılıp, birlikte ilermeye hazır olanları bekliyorlar. Bir diğer amaçları da çocuklara yönelik çalışmaları artırmak ve çocuklardan oluşan bir dans grubu kurmak.

Onlar da 100’üncü yıla hazırlanıyor

Onlar da 100’üncü yıla hazırlanıyor

Onlar da 100’üncü yıla hazırlanıyor

BAKMADAN GEÇME!