Omikron aşısı ekimde geliyor

Güncelleme Tarihi:

Omikron aşısı ekimde geliyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2022 12:29

BioNTech, koronavirüsün Omikron varyantlarına karşı uyarlanmış bir aşının ekim ayından itibaren piyasaya sürüleceğini açıkladı.

Haberin Devamı

BIONTECH iki özelleştirilmiş Omikron aşısını piyasaya sürmeye hazırlanıyor. BioNTech, aşıların teslimatının, gerekli izinlerin alınması koşuluyla Ekim 2022 gibi erken bir tarihte başlayabileceğini duyurdu. Böylece her iki aşı da sonbaharda yapılacak olan güçlendirme (booster) kampanyalarına yetiştirilmiş olacak. BioNTech CEO’su Uğur Şahin, “Kovid-19 ürün paketimiz, varyantlara uyarlanmış aşı adaylarının yanı sıra, daha uzun ve daha geniş korumayı hedefleyen yeni nesil aşı adaylarını da içeriyor” dedi. Bu nedenle şirket, yılın dördüncü çeyreğinde piyasalarda aşıya talepte bir artış bekliyor.

OMİKRON’A KARŞI İKİ FARKLI GÜÇLENDİRİCİ
İki güçlendiriciden biri için (mevcut aşı Comirnaty ile Omikron varyantı BA.1’in spike proteinine hitap eden bir aşı adayı kombinasyonu) BioNTech ve ABD’li ortağı Pfizer, kısa süre önce Avrupa İlaç Ajansı’na (EMA) izin başvurularını tamamlamıştı. Aşı ilkbahar aylarından beri üretimde ancak henüz onaylanmadı. Amerika’da ise bu aşı varyasyonu için izin başvurusunda bulunulmadı. Şirketler Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi FDA’nın tavsiyelerine göre, virüsün vahşi türünü ve baskın BA.4/5 varyantlarını hedef alan bir güçlendirici aşı üzerinde yoğunlaşıyorlar. Bunun için bir klinik araştırmanın bu ay başlaması planlanıyor. Bu aşının ilk dozları da ekim ayında teslim edilebilecek ve AB’de de onay başvurusu planlanıyor.

Haberin Devamı

MODERNA’NIN AŞINI DA TEST EDİYOR
AB ilaç ajansı EMA, haziran ortasında BioNTech ve Pfizer şirketlerinin bu aşısı için test prosedürünü başlattı. EMA ayrıca, BioNTech/Pfizer’in aşısı gibi mRNA teknolojisine dayanan ABD’li üretici Moderna’nın uyarlanmış bir aşısını da test ediyor.
BioNTech bu yılın ilk yarısında yüzde 30 artışla toplam 9.57 milyar Euro’luk ciro yaptı. Net kâr yüzde 37 artarak 5.37 milyar Euro’ya yükseldi.

BAKMADAN GEÇME!