Okullar kapandı ama memlekete gitmek hayal!

Güncelleme Tarihi:

Okullar kapandı ama memlekete gitmek hayal
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2022 10:41

Almanya’da birçok eyalette okulların kapanmasıyla tatil sezonu da başladı. Ancak artan uçak biletleri ve benzin fiyatları nedeniyle memleket hasreti çeken gurbetçiler kara kara düşünüyor...

Haberin Devamı

KUZEY Ren Vestfalya, Berlin, Hamburg’da okullar kapandı. Bavyera, Baden-Württemberg ve Hessen’de ise 1 Ağustos’ta kapanıyor. Koronavirüs nedeniyle yaklaşık 3 senedir tatile gidemeyen ailelerin çoğu pandemi kurallarının serbest olmasıyla birlikte izine gitmek ve memleketlerinde tatil yapmak için hazırlıklara başladı. Ancak çok sayıda vatandaşımızda uçak bileti fiyatlarının pahalı olması, tren seferlerinin güvensizliği, gemi ile yolculuğun uzun sürmesi ve mazot ile benzin fiyatlarındaki artışlar nedeniyle Türkiye’ye tatile gidemeyeceklerini açıkladı. Bu sene Almanya dışında tatil yapmak için hazırlık yapan ve tatile gidemeyecek vatandaşlarımızın tatil planlanrını sorduk:

Okullar kapandı ama memlekete gitmek hayal

BİLETLER ÇOK PAHALANMIŞ
Nurcan Üzüm: “Pandemi sebebiyle ailece sıkıldık ve memlekete yakınlarımızı görmek için bu sene için plan yaptık. Eşim tek çalışıyor. Bilet fiyatlarının öğrenince şaşırdım. Gerçekten biletler çok pahalanmış. Kış ayında 200 Euro’ya gidip geldiğimiz İstanbul’a yaz ayında 500 Euro civarında. Sadece bilet almakla iş bitmiyor ki. Büyük ihtimal eylül veya ekimde izine gideceğiz gibi görünüyor.”
Okullar kapandı ama memlekete gitmek hayal

‘NE YAPACAĞIMIZI ŞAŞIRDIK’
Hüseyin Telli: “İzin ve tatil deyince aklıma memleketimiz geliyor. Tek çalışan biriyim. Ailemde benden başka çalışan yok. Memleketimizdeki akrabalarımızı, yakınlarımızı görmek bizim de hakkımız diye izin planı yaptık. Maalesef bir yıl önce planladığımız uçak biletlerinin yüksek olması nedeniyle arabayla gitmeye karar verdik. Dizel fiyatlarının da yüksek olması nedeniyle arabayla gitmenin de pahalıya geleceğini gördük. Evdeki hesaplar çarşıya uymaz hale geldi. Ne yapacağımıza şaşırdık.”
Okullar kapandı ama memlekete gitmek hayal

‘NE YAPACAĞIMA KARAR VEREMEDİM’
Oya Lisa: “Bir taraftan bizlere diyorlar ki Türkiye’yi unutmayın tatilinizi Türkiye’de yapın. Ben meslek eğitimi yapmaktayım. Aldığım rakam az ve aileme yük olmak da istemiyorum. Okul tatillerinde çok yükselen uçak bilet fiyatları ile otel fiyatlarının yüksek olması moralimi bozuyor. Pahalıya uçak bileti alsam cebimdeki az harçlıkla nasıl tatil yapıyım. Türkiye’deki yakınlarım da gel diyor ne yapacağıma bir türlü karar veremedim.”
Okullar kapandı ama memlekete gitmek hayal

‘BİZ DE KIŞIN GİDERİZ’
Ergin Kara: “Bu sene biz de tatile gitmek için plan yaptık. Maalesef okul tatillerinde uçak biletlerinin çok pahalı olduğunu öğrendim. Herkes uçak biletleri pahalı diyor fakat kimselerde uçak biletlerinin pahalılığına durduramıyor. Vatandaşlar olarak bir sene uçak şirketlerine uyarı mahiyetinde ‘Biz Avrupalılar için uçak fiyatları düşmezse izine memlekete gitmeyeceğiz mesajını vermek’ gerekiyor. Memleketimizin kış güzelliği de farklı. Ne yapalım biz de kışın gideriz.”
Okullar kapandı ama memlekete gitmek hayal

‘FİYATLARI DÜŞÜRDÜK’ DİYEMİYORLAR
Ayfer Kesin: “Almanya doğumlu oğlum Türkiye’de ve oğlumu özledim. İzin için memlekete oğlumu görmek aynı zamanda aile yakınlarım ile bazı arkadaşlarımı görmek için gitmem gerekir. THY başta olmak üzere tüm uçak bilet fiyatları çok yüksek. İngiltere’ye 50-100 Euro ile gidilirken, Türkiye’ye kış ayında 200-250 Euro gittiğimiz yere 500 Euro’dan aşağı gidilmiyor. Ben bu duruma bir anlam veremiyorum. Yetkililer ‘Çok uçağımız var’ diyor fakat ‘Fiyatları düşürdük’ demiyor. Ne diyeceğimi bilemiyorum.”
Okullar kapandı ama memlekete gitmek hayal

4-5 KİŞİLİK BİR AİLENİN UÇAK FİYATI 3 BİN EURO
Murat Bülbül: “Pandemi sonrası izine gideceklerin tatil yapacaklarının sayısının çoğalacağını bile uçak şirketleri yaz aylarında özellikle tatil zamanında fiyatları anormal şekilde yükseltiyor. Uçak bilet fiyatları yükselince otel fiyatlarda yükseliyor. Bu da bize gösteriyor ki, doğduğumuz topraklarda bizlerin tatil yapmasını engellenmiş oluyor. Almanya’da hayat pahalılığı var. İnsanlar burda da zor şartlarda yaşıyor. 4-5 kişilik bir ailenin uçak fiyatı 3 bin Euro’yu bulunca ve dizel fiyatlarında yükselince vatandaş isyan etmesinde ne yapsın.”
Okullar kapandı ama memlekete gitmek hayal

‘HENÜZ KARAR VEREMEDİK’
Melahat ve Ayhan Saklavcı: “Sağlık sektöründe çalışıyorum ve eşimde emekli. Okuyan çocuklarımız var. Almanya’da da hayat eskisi gibi değil. Pahalılık sadece Türkiye’de değil Almanya’da da var. Aldığımız maaşlarla buradaki ödemelerimizi mi yapalım pahalıya uçak biletleri alıp tatile mi gidelim diye düşünmekteyiz. Bu sene tatilimizi Almanya’nın veya Almanya’ya yakın Avrupa ülkelerindeki bazı şehirleri gezerek mi bitirelim diye düşünmüyoruz değiliz. Memlekete giden uçak biletlerinin pahalı olması ve dizel fiyatlarının da artması yüzünden tatile izine henüz karar veremedik.
Okullar kapandı ama memlekete gitmek hayal

‘BU SENE PİKNİK YAPACAĞIZ’
Bahattin Kocaman: “Tatil için pandemi kurallarının sona ermesini bekledik. Tatil için uçacağız dedik fakat benzin, mazot, uçak fiyatları çok arttığını gördük. Artık eskiden babalarımızın annelerimizin yaptığı gibi izine 2-3 yılda bir gideceğimiz günler geri geliyor gibi. Pahalılık yüzünden bu sene piknik alanlarına gidip çayırların üstünde yiyip içip dinleneceğiz. Sanıyorum bu sene evde yani Almanya’da kaldık. Belki eylül veya ekim aylarında uçak fiyatları düşünce gideriz.”
Okullar kapandı ama memlekete gitmek hayal

‘DENKLEŞTİRMEK İÇİN AYLARCA ÇALIŞMAK GEREKİR’
Musa Tamer: “Yıllarca çalışmanın verdiği yorgunluktan dolayı sağlığımız ve sinirlerimiz her geçen gün bozuluyor. Her sene izine gidip dinlenmek için program yapıyoruz fakat uçak fiyatlarının çok yüksek olması yüzünden hesaplarımız izin programımızı bozuyor. Dört kişilik bir ailenin sadece uçak bilet fiyatı 2500-3000 bin Euro. Bu fiyatlara uçtuk diyelim Türkiye’de de bu kadar harcamalarımız olur. Geriye geldiğimizde bu parayı denkleştirmek için aylarca çalışacağız.”
Okullar kapandı ama memlekete gitmek hayal

FİYATLAR ARTINCA MEMLEKET SEVDAMIZ AZALIYOR
Atilla Öztürk: “Almanya’nın bozulan ekonomisi malum bizleri etkiledi. Aldığımız maaşlar yapacağımız bazı işler için yetemez hale geldi. İzin sezonu gelince de uçak fiyatları ile otel fiyatları artınca memleket sevdamız azalıyor. Uçak biletlerinin ve akaryakıt fiyatları artık düşmeyeceğine göre yeni yerlere tatil planlarımızı yapmamız gerekecek gerekirse iki senede bir bir yerlere gitmek zorunda kalacağız. Bu sene için hayal ettiğimiz anavatanımızda tatil konusun ihtimalle yok olacak gibi. Anavatanımıza gitme konusunda karasız kaldık.

Haberin Devamı

Okullar kapandı ama memlekete gitmek hayal

KENDİNİZİNİ BİZLERİN YERİNE KOYUN
Aykut İnan: “Bizi eve hapseden korona illeti bittiğinde, ilk işimiz okul tatillerinde memlekete yakın akraba, tanıdık ve arkadaşları görmeye gidecektik. Uçak ile benzin ve mazot fiyatlarındaki pahalılık, otellerdeki oda fiyatların yükselmesi nedeniyle izine gidemeyeceğiz duruma geldik. THY ile diğer uçak şirketlerin yetkilerine sesleniyorum, Almanya ve Türkiye’deki piyasa pahalılığını da bizleri etkilediğinden lütfen izin döneminde memleket hasretimizi göz önünde tutarak ve kendinizi bizlerin yerine koyarak biletlerde fiyat ayarlamasını yapın. Her sene uçak biletlerinin pahalanması nedeniyle biz izine gidemeyen gurbetçilerin Allah yar ve yardımcısı olsun.”

BAKMADAN GEÇME!