Öğretmen açığı uzun sürmeyecek!

Güncelleme Tarihi:

Öğretmen açığı uzun sürmeyecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2024 11:11

Almanya’da eğitim sisteminde güncel en büyük sorunlardan biri ilkokullardaki öğretmen açığı. Ancak sosyal yöndeki araştırmalarıyla tanınan Bertelsmann Vakfı tarafından yapılan bir araştırmaya göre, ilkokullardaki öğretmen açığı yakında tarihe karışabilir. Bunun nedeni ise eğitim-öğretim alanında atılan adımlar değil. Bertelsmann’ın araştırmasına göre doğum oranının düşmesine bağlı olarak öğretmen ihtiyacı azalacak.

Haberin Devamı

VAKIF, üstelik ilkokullarda öğretmen açığının önümüzdeki birkaç yıl içinde önemli ölçüde hafifleyeceğini ve sorun olmaktan çıkacağını öngörüyor. Araştırmada son yıllarda 2021 öncesine kıyasla daha az çocuk doğduğuna dikkat çekildi. Araştırmada ayrıca önümüzdeki yıllarda ilkokul öğretmeni sayısının ihtiyaçtan fazla olacağı da hesaplandı. Demografik gelişmeler ve öğretmen adaylarının gelişimine göre 2035 yılına kadar, derslere girmek için ihtiyaç duyulandan yaklaşık 45 bin 800 daha fazla tam nitelikli öğretmen olacağı tahmin ediliyor.

Öğretmen açığı uzun sürmeyecek
2035 YILI İÇİN 6 BİN 300 ÖĞRETMEN FAZLASI
Araştırmanın raportörleri Klaus Klemm ve Dirk Zorn, hesaplanan mezun fazlalığının öğretmenler için işsizlik anlamına gelmediğini belirtti. Raporda bu gelişmenin görünenin aksine, eğitimde eksik olan kaliteyi geliştirme için bir alan sağlayacağı belirtildi. Uzmanlar, öğretmenlerin tüm gün programlarını genişletmek ya da sosyal açıdan zor bölgelerdeki okullarda daha fazla personel istihdam etmek için kullanılabileceğini önerdi. Almanya’da 16 eyaletin eğitim bakanının bir araya geldiği Kültür Bakanları Konferansı (KMK) ise 2035 yılı için 6 bin 300 ilkokul öğretmeni fazlası hesaplamıştı. Bertelsmann Vakfının yaptığı araştırmayla kıyaslandığında ise arada büyük fark ortaya çıkıyor.

Haberin Devamı

BEKLENMEDİK GELİŞMELER TAHMİNLERİ DEĞİŞTİREBİLİR
Aradaki farkın demografik gelişme trendinden kaynaklandığı belirtildi. Bertelsmann’ın raporuna göre 2021 yılında Almanya’da 795 bin 500 çocuk doğarken, bu rakam 2022’de 738 bin 800 oldu. 2023’te ise sadece 689 bin 300 çocuk dünyaya geldi. Bu yaklaşık 100 binden fazla doğum düşüşü, öğrenci sayısının da 2028’den itibaren KMK tahmininde varsayılandan daha keskin bir şekilde düşeceği anlamına geliyor. Ancak uzmanlar bu gibi tahminlerin genellikle birtakım belirsizlikler barındırdığına dikkat çekerken beklenmedik gelişmelerin tahminleri değiştirebileceğini belirtiyor. Eğitim uzmanı Dirk Zorn, araştırmada beklenen göç hareketlerinin dahil edildiğini, ancak “Yeni bir savaş veya felaketler gibi büyük mülteci hareketlerini tetikleyen dışsal şoklar”ın her araştırmada hesaplanmadığını ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!