Ne olacak bu Euro’nun hali

Güncelleme Tarihi:

Ne olacak bu Euro’nun hali
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2014 11:45

Euro dolar karşısında 2012’den beri en düşük seviyeyi gördü. Avrupa Merkez Bankası’nın sıfır faiz politikasına tepki artıyor. Amerika Merkez Bankası (FED) faizleri yükseltirse, Euro dolar karşısında daha değer kaybedecek.

Haberin Devamı

Euro haftayı dolar karşısında 2012 ağustosundan bu yana en düşük seviyede kapattı. 1 Euro 1.23 dolardan işlem gördü. Şimdi Avrupa Merkez Bankası yüksek miktarda Euro bölgesindeki kriz ülkelerinin devlet bonolarını satın almaya hazırlanıyor. Avrupa Merkez Bankası’nın başına Süper Mario adıyla getirilen Mario Draghi’nin faiz oranlarını neredeyse sıfıra çekerek, Euro’nun değerini düşürme politikasına karşı tepki artıyor. Avrupa Merkez Bankası şimdi Euro bölgesindeki kriz ülkelerinin hazine bonolarını satın almaya hazırlanıyor. Bu çok tartışmalı kararı Avrupa Merkez Bankası daha önce verdi, ancak halen uygulamaya koyamadı.

DAHA FAZLA DÜŞER

Avrupa Merkez Bankası, yüksek oranda devlet tahvillerini satın almaya başlarsa, ABD Merkez Bankası dolara faiz oranını artıracak. ABD Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Stan Fisher, faiz oranını yükseltme tarihini öne çekebiliriz dedi. ABD Merkez Bankası’nın faiz oranını yükseltmesiyle, tasarruf sahipleri dolara yönelecek. Bu durumda Euro, dolar karşısında daha fazla değer kaybına uğrayacak.

ŞİMDİ DURUM

Euro bölgesinde ucuz faiz politikası en çok tasarruf sahiplerini olumsuz etkiliyor. Küçük bir hesap yapalım: Nisan ayında 1 Euro, 1.38 dolardı. Şimdi 1 Euro 1.23 dolar... Beş ay içinde bir Euro başına kayıp 15 cent. Bu yılın nisan ayında dolara yatıran, Euro başına beş ayda 15 cent kazandı. Euro’ya yatıran ise 15 cent kaybetti. Bu rakamı yükseltelim: Nisan ayında 100 bin Euro karşılığı dolar alan, beş ayda 15 bin dolar kazandı.

Tasarruf sahibi ne yapmalı

Eskiden tasarruf sahipleri bankadan bir yıllık faiz geliri mektubunu alınca, tasarrufunun mükafatı olarak sevinirdi. Ama şimdi Euro bölgesinde faiz oranı yüzde 0.05... Faiz e

Ne olacak bu Euro’nun hali
nflasyon oranının altında. Şöyle bir kaba hesap yapalım: Faizler 20 yıl boyunca, enflasyonun ortalama yüzde 1.5 altında kalırsa, 100 bin Euroluk satın alma gücü, 20 yıl sonra 70 bin Euro’ya düşecek. Bu, 100 bin Euro tasarrufun değeri 70 bin Euro olacaktır anlamına geliyor.

Emlak fiyatları aşırı pahalı. Altın istikrarlı değil. Borsa eskiye kıyasla çok yüksek ve çöküş tehlikesi var. Devlet tahvilleri ve hayat sigortaları da eskisi gibi gelir getirmiyor. Bu durumda tasarruf sahipleri ne yapmalı?

Uzmanların önerisi yatırımları bir yerde değil, farklı birkaç yerde değerlendirmek. Niçin? 2000 yılından beri yüzde 30 tahvil ve borsaya, yüzde 25 altına, yüzde 15 günlük faize yatırımın yıllık geliri yüzde 5.6...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!