Nazisiz 1 Mayıs

Güncelleme Tarihi:

Nazisiz 1 Mayıs
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2010 00:00

ALMANYA'DA 1 Mayıs ilk kez, sonradan Almanya'nın tarihinde “kara bir leke” olarak yer eden Nazilerin döneminde kutlanmaya başlandı.

Haberin Devamı

ALMANYA'DA 1 Mayıs ilk kez, sonradan Almanya'nın tarihinde “kara bir leke” olarak yer eden Nazilerin döneminde kutlanmaya başlandı. 10 Nisan 1933 tarihinde Naziler, 1 Mayıs'ı “Ulusal İş Bayramı” ilan ettiler.

Ancak aynı Naziler, 2 Mayıs 1933'te de tüm sendikaların faaliyetlerini yasakladılar.
Yani, işçilere bu bayramı zehir ettiler...
İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra işgal kuvvetlerin izniyle Almanya'da 1 Mayıs, sınırlı da olsa, çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Almanya Federal Cumhuriyeti 23 Mayıs 1949 tarihinde resmen kurulduktan sonra 1 Mayıs “Ulusal Bayram” günü olarak yasalara geçti.


1 Mayıs Almanya'da yıllarca tam bir bayram havası içinde kutlandı.


Ancak son dönemlerde Neonaziler ile “otonom” olarak bilinen aşırı solcular bu bayram havasına gölge düşürmeye başladılar.

Haberin Devamı

Nazi kafalı Neonaziler, başta Berlin olmak üzere Almanya'nın çeşitli kesimlerinde boy göstermek için 1 Mayıs'ta yine sokaklara döküldüler.


Ama karşılarında barıştan, özgürlükten, sosyal adaletten ve halkların dayanışmasından yana olan sağduyulu Almanlar ile göçmen kökenli insanları buldular.


Berlin'de Neonazilere geçit vermemek için aralarında Sosyal Demokrat Partili (SPD) Federal Meclis Başkan Yardımcısı Wolfgang Thierse'nin de bulunduğu binlerce kişi, “Nazisiz 1 Mayıs” sloganıyla aşırı sağcıların karşısına dikildi.


Daha doğrusu oturma eylemiyle Nazilerin geçeceği yolu kesip, yürümelerine izin vermedi.


Bunun üzerine Neonaziler güzergah değiştirip, Berlin'in ünlü Ku'Damm caddesinde boy göstermeyi denediler.


Ancak bu izinsiz gösteriye polis seyirci kalmadı.


Polis, 250'ye yakın Neonaziyi yaka paça karakola götürdü.


Bavyera'nın Schweinfurt ve Würzburg kentlerinde halk aşırı sağa karşı kent merkezinde adeta bir duvar oluşturdu.


“Schweinfurt ist bunt” (Schweinfurt renklidir” sloganıyla düzenlenen etkinliğe 8 binden fazla kişi katıldı.


Kent merkezinde toplanmak isteyen 600'e yakın Neonazi polis eşliğinde “inlerine” geri dönmek zorunda kaldı.


Würzburg'da da halk Neonazilere karşı bayrak açtı.



ALMANYA'DA 1 Mayıs ilk kez, sonradan Almanya'nın tarihinde “kara bir leke” olarak yer eden Nazilerin döneminde kutlanmaya başlandı.Bunu gören Neonaziler sokağa bile çıkamadı...

Haberin Devamı

1 Mayıs'ı Berlinliler, hem “Benim bayramım” hem de “Mayıs bayramı” anlamına gelen “Myfest” adı altında düzenlenen partiyle de kutladılar.


Hem de birlik içinde.


Berlin'de Türk kökenli insanların da yoğun olarak yaşadıkları Kreuzberg'deki Mariannen Caddesi ve bitişiğindeki park gün boyunca dolup taştı.


Farklı ulustan, farklı kültürden 30 bine yakın insan birlikte şarkı söyleyip, birlikte dans edip, güneşli bir günde 1 Mayıs'ın tadını birlikte çıkardı.


Ancak geç saatlerde bu güzel güne birkaç yüz aşırı solcu gölge düşürdü.


Polislere taşlı sopalı saldırı ve polis araçlarının ateşe verilmesi, Neonazilere karşı sergilenen dayanışmaya da gölge düşürdü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!