‘Mustafa Kemal’in Sofya Yılları’ Londra’da gösterildi

Güncelleme Tarihi:

‘Mustafa Kemal’in Sofya Yılları’ Londra’da gösterildi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2022 11:02

İngiltere Atatürkçü Düşünce Derneği (İADD), 1913 yılında Bulgaristan’ın başkenti Sofya’ya ilk Türk askeri ataşe olarak atanan Kurmay Binbaşı Mustafa Kemal’in, 1913-1915 dönemindeki daha az bilinen çalışmaları ve hayatına dair bilgi ve belgeleri ilk kez ayrıntılarıyla ele alan, ‘Mustafa Kemal’in Sofya Yılları 1913-1915’ belgeselinin gösterimine ev sahipliği yaptı.

Haberin Devamı

MUSTAFA Kemal Atatürk, Balkan Savaşı’ndan sonra, 27 Ekim 1913 - 20 Ocak 1915 tarihleri arasında Askeri Ataşe olarak Sofya’ya sürgün sayılabilecek bir düşünce ile tayin edilmiş. Ancak, kısa bir zaman dilimi olmasına rağmen çalışmaları ve üstün yeteneğiyle bu düşünceyi oldukça başarılı bir göreve dönüştürmüş. Gazeteci Nahide Deniz ve Yönetmen Ufuk Karakaş tarafından hazırlanan belgesel, Mustafa Kemal Atatürk’ün Bulgaristan’daki faaliyetleri, Sofya’dan Bâbıâli’ye gönderdiği önemli raporlar, dostlarına yazdığı mektuplar ve Makedon komitacıları ile ilişkileri gibi konuları işlenmiş.

‘Mustafa Kemal’in Sofya Yılları’ Londra’da gösterildi
İADD ve ADDP Başkanı Jale Özer

Haberin Devamı

Londra’nın kuzeyinde Grand Place’de gerçekleştirilen galanın açılışında konuşan İngiltere ADD ve Atatürkçü Düşünce Dünya Platformu (ADDP) Başkanı Jale Özer, “Atatürk, dünyada eşi görülmemişçesine, bu kadar kısa zamanda köklü değişiklerle bir milletin kaderini değiştiren bir liderdir. Mustafa Kemal’in asker yanı başlı başına bir kahramanlık destanıdır. Atatürk’ü anlamanın ilk yolu, O’nun düşünce sistemini, o sistemin kaynaklarını, problemlere bakış açısını ve çözme tekniklerini, onun kişiliğini duygularını, ülkesine ve halkına olan inancını inceleyip, onu idrak etmekle başlar” dedi.

 

‘Mustafa Kemal’in Sofya Yılları’ Londra’da gösterildi
Londra Büyükelçisi Ümit Yalçın

ATATÜRK’ÜN İZLERİNİ TAKİP ETTİK
Londra Büyükelçisi Ümit Yalçın ise “Belgeseli çok beğendim, çok duygulandım. Atatürk’ün askeri ataşe olarak, bir buçuk yıl kadar kısa bir zaman içinde neler yaptığını, bu süreye neler sığdırdığını, nasıl bir mücadele ve azim içinde olduğunu tekrar tekrar görmek, müthiş ilham ve umut verici. Verdiği raporlarda askeri konularla yetinmiyor, tarıma, siyasete bakıyor. Ülkeyi geziyor. Oradaki Türklerle ilgileniyor. İnanılmaz bir şey ve bütün bunları genç bir subay olarak bir buçuk yıl gibi bir sürede yapıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Mustafa Kemal’in Sofya Yılları’ Londra’da gösterildi
Nahide Deniz

Filmin yapımcılarından Nahide Deniz de şunları söyledi: “Bulgaristan’daki baskıcı dönemde tarih kitapları genellikle Atatürk’ün Sofya yıllarını görmezden geldi. O’nun Bulgar generalin kızı Dimitrina Kovacheva ile romantik arkadaşlığı halkında bir şeyler yazılıp, çizildi ama bunlar yazılı veya sözlü belgelere dayandırılmadı. Diğer önemli konulara ise hiç değinilmedi. Biz bu belgeselde, Atatürk’ün Sofya izlerini takip ettik ve hepsini arşiv, bilgi ve belgeye dayandırdık.”

BAKMADAN GEÇME!