Murat Kaya'ya ziyaret

Güncelleme Tarihi:

Murat Kayaya ziyaret
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2012 11:17

Sırbistan'da trafik suçundan tutuklu bulunduğu hapishaneden 6 Şubat'ta Almanya'ya iade edilen Murat Kaya'yı Federal Parlamento Millevekilleri Mehmet Kılıç ve Friedrich Ostendorff evinde ziyaret etti. Mehmet Kılıç, Murat Kaya’nın serbest kalmasında Alman yetkililerin yoğun çaba gösterdiğini söyledi.

Haberin Devamı

ALMANYA'dan Türkiye'ye izine giderken 5 Temmuz 2009'da Sırbistan'da kazaya neden olduğu gerekçesiyle 31 ay hapis yattıktan sonra 6 Şubat 2012’de Almanya’ya iade edilip, serbest bırakılan Murat Kaya'yı Yeşiller Federal Milletvekilleri Memet Kılıç ile Friedrich Osterdorff evinde ziyaret etti.

Milletvekillerine şimdiye kadar sağladıkları destek ve ziyaretlerinden ötürü teşekkür eden Murat Kaya, hala kendine gelemediğini belirterek, "Zor günler geçirdim. Aileme ve evime alışmaya çalışıyorum. Sırbistan’daki hapishanede günlerce ağladım. Ağlamaktan bir gözüm rahatsızlandı. Kaza sırasında kolum kırılmıştı. Doğru dürüst tedavi edilmediği için kolumda sorun var. Bunun yanında hapishanede böbreklerim rahatsızlandı. Sırbistan’da bulunan Alman Başkonsolosluğu benimle çok ilgilendi. İki kez açlık grevi yaptım ve tam 32 kilo verdim" dedi.

Baştan olaya dahil oldu
Murat Kaya’nın özgürlüğe kavuşması için yoğun çaba sarf ettiklerini kaydeden Yeşiller Milletvekili Memet Kılıç, şunları söyledi:

"Murat Kaya’nın durumunu basından öğrendikten sonra eş zamanlı olarak aile ile iletişime geçtik. Bundan sonra tabii ki çok sıkıntılı ve özel bir durum olduğunu tespit ettik. Çünkü hapishanede Murat Kaya’nın diğer mahkumlar tarafından da baskı altına alındığını öğrendik. Kazada kurban olan kişilerin ailesinin bölgede güçlü bir aile olduklarını ve bundan dolayı baskı kurduklarını öğrendik. Bunun üzerine Alman Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle’ye bir mektup yazarak Murat Kaya’nın sağlık durumu ile ilgilenilmesini rica ettim ve diplomatik girişimlerin olup olmadığını sordum. Westerwelle, 8 Şubat 2011 tarihli bir mektup ile bana orada olayın başından beri diplomatik girişimlerin olduğunu, Alman Başkonsolosluğu’nun olayla ilgilendiğini ve Sırp yetkililere sözlü şekilde notada bulunulduğunu iletti."

Anlaşma bizi kurtardı
Alman tarafının yoğun bir diplomasi trafiği ile sorunu çözdüğünü kaydeden Kılıç, "Bundan sonra uzun bir süreç başladı. 1983 tarihli bir anlaşma Almanya ile Sırbistan arasında mahkum değişimini düzenliyordu. Buna istinaden girişim başlattık. Biz bu diplomatik çabalarımızı sürdürürken Sırbistan, Avrupa Birliği’ne katılım çerçevesi için uyum çalışmaları yaptı ve Avrupa Birliği’nin normlarına uygun bir hal aldı. Bu da işimizi kolaylaştırdı" şeklinde konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!