Muhafazakârlar Merkel’e kazan kaldırıyor

Güncelleme Tarihi:

Muhafazakârlar Merkel’e kazan kaldırıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2014 09:36

Almanya'da Hıristiyan Birlik Partileri içindeki koyu muhafazakarlar Başbakan Merkel'e karşı kazan kaldırmaya hazırlanıyor. Açılışı, çifte vatandaşlığın en sıkı karşıtlarından eski içişleri bakanı Friedrich yaptı.

Haberin Devamı

ALMANYA'DA Euro karşıtı Almanya için Alternatif Parti (AfD) ile göçmen ve İslam karşıtı Pegida hareketinin güçlenmesi Başbakan Merkel'e karşı parti içindeki koyu muhafazakar kanadı tetikledi. Hıristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) muhafazakar partiler. Ortanın sağında yeni bir hareketin ya da bir partinin oluşması, bu iki partiyi derinden endişelendiriyor. Euro ve yer yer yabancı karşıtı AfD, Federal Meclis'e girmeyi 2013 seçimlerinde kılpayı kaçırdı. Ama ardından üç eyalette parlamentoya girmeyi başardı. CDU/CSU seçmenini çalan AfD'ye karşı nasıl bir strateji izleyeceğini tartışırken, bir yenisi ortaya çıktı. Pegida hareketi. Pegida'nın Göçmen ve İslam karşıtı sloganlarla her pazartesi Dresden'de düzenlediği gösteriler hızla büyüyor.

MUHAFAZAKARLAR AYAKLANIYOR

Bu gelişme Hıristiyan Birlik içindeki koyu muhafazakarları harekete geçirdi. Zaten CDU/CSU içinde aşırı muhafazakarlar, Başbakan Merkel'in Hıristiyan Birlik'i orta yola çekmesine, modernleştirmesine karşı bir süredir diş biliyordu. Sonunda biri başı çekti. Bir dönem içişleri bakanlığı yapan, Merkel'in ekibinde SPD ile koalisyon görüşmelerine katılan koyu çifte vatandaşlık karşıtı Hans Peter Friedrich. Friedrich, AfD ve Pegida hareketinin güçlenmesinde Başbakan Merkel'in ortayol politikasının suçlu olduğunu söyledi. Friedrich'e göre, Başbakan Merkel AfD ve Pegida'nın söylemlerini alması gerekirken, SPD ve Yeşiller'in konularına yöneldi. Bunun sonucu muhafazakarları, AfD ve Pegida'nın kucağına itti. Friedrich örnek olarak Merkel'in plansız programsız nükleer santralleri kapatma ve çifte vatandaşlığı kabul etme politikasını gösterdi.

Haberin Devamı

DESTEK

CSU Grup Başkanı Gerda Hasselfeldt gerçi Friedrich'in Başbakan Merkel'e karşı çıkışını haksız olarak niteledi ve koalisyon görüşmelerine katılan Friedrich'in izlenecek politikayı birlikte onayladığını söyledi. Ama muhafazakarlardan hemen Friedrich'e destek geldi: CDU'nun içpolitika sözcüsü ve ağır toplarından Wolfgang Bosbach, “Hıristiyan Birlik muhafazakarları çantada keklik görmesin. Ortanın sağında yeni bir parti yerleşirse, bu Hıristiyan Birlik için bir meydan okuma olur” dedi. CSU'lu Thomas Goppel de Friedrich “Bizim muhafazakar profilimizi yeterli korumadığımız konusunda haklı” sözleriyle destek çıktı. Goppel, CDU'yu küçük grupların peşinde gitmekle eleştirdi, muhafazakar çoğunluğun ise çenesini tuttuğunu söyledi.

Haberin Devamı

TEHLİKE

Hıristiyan Birlik içinde artık bu tartışma açıldı ve gelecekte parti içi tartışmalara bu konu damgasını vuracak. Başbakan Merkel'in modernleşme politikasına karşı şimdiye kadar sessiz kalan, çenesini tutan aşırı muhafazakarlar, AfD ve Pegida'dan güç aldı. Bu kesim, oy korkusuyla Hıristiyan Birlik'i tekrar 15 yıl öncesinde izlenen göçmen ve yabancı karşıtı söylemlere geri çekmek istiyor. AfD ve Pegida'nın güçlenmesi CDU/CSU'nun modernleşme politikasını tersine çevirme tehlikesi taşıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!