Modern İslam tartışması

Güncelleme Tarihi:

Modern İslam tartışması
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2011 18:25

Frankfurt'taki toplantısına katılan sosyolog Dr. Necla Kelek "İslam kötüye kullanılıyor. Bu nedenle modernleşmeli, imamlar daha iyi yetiştirilmeli" dedi.

Haberin Devamı

Almanya'nın Frankfurt kentinde düzenlenen tartışma toplantısında İslam konusu ele alındı. Haus am Dom'da gerçekleşen ve yoğun ilgi nedeniyle onlarca kişinin içeriye alınamadığı toplantıya katılan Sosyolog ve yazar Dr. Necla Kelek ile Frankfurter Allgemeine Zeitung Gazetesi'nin (FAZ) kültür sayfaları sorumlusu Patrick Bahners "İslam eleştirmenlerinin" etkisini ele aldılar. Geceye katılarlar arasında CDU'lu Frankfurt Meclisi üyesi Dr. Ezhar Cezairli de yer aldı.

ORGANİZE ELEŞTİRİ YAPILIYOR
"Panik yaratıcıları" kitabının yazarı da olan Bahners, "Aralarında Necla Kelek veya Thilo Sarrazin'in de bulunduğu İslam eleştirmenleri, İslam'ı göçmenlerin uyumsuzluğuna neden olarak gösteriyorlar. Gereksiz bulduğum bu tartışmalar halk arasında paniğe ve korkuya neden oluyor. Ben bu dinin bütün sorunların kaynağı olarak gösterilmesine karşıyım ve kitabımda bunu işliyorum" dedi. Bahners, eleştirmenlerin adeta organize bir şekilde İslam konusunu ele aldıklarını ve eleştirilerde bulunduklarını da söyledi.

İMAMLAR İYİ YETİŞTİRİLMELİ
Bahrens'in eleştirisine cevap veren Dr. Necla Kelek ise "Bizim söylediklerimiz iddia edildiği gibi kimseye zarar vermiyor. Tam tersine kadın haklarının korunması, Almanya'ya gelen gelinlerin Almanca öğrenip günlük hayata dahil olması gibi olumlu sonuçlar da doğuruyor. Kilise geçtiğimiz yüzyıllarda uzun bir aşamadan geçip yapılan eleştiriler sayesinde modernleşti. Aynı şekilde İslam da modernleşmeli. Örneğin camilerde kadın-erkek ayrımı kalkmalı. İmamlar daha iyi yetiştirilmeli. İnsanlar 'ben Kuran kursunda ne öğreniyorum' sorusunu sorabilmeli" diye konuştu.

DİNİ KULLANIYORLAR
Almanya'da son 15 yıl içinde "Politik İslam"ın arttığına değinen Dr. Kelek "Yani İslam bazı kesimlerce sadece aile içinde yaşanmıyor, aynı zamanda dışarıya da yansıtılmaya çalışılıyor. Almanya'da İslam'ı "politik" araç olarak kullanan kuruluşlar var. Ben bunları eleştiriyorum" dedi.

ÇOCUĞU AİLESİ YETİŞTİRMELİ
Başını örten çocukların velilerinin eleştirildiğini ve "Devlet bu işe el atmalı" gibi önerilerde bulunulduğuna dikkat çeken Bahners şunları söyledi: "Elbette aşırı dincilerin çocukları yanlış yönlendirmesi halinde devletin müdahalesi gerekir. Ancak devletin her aileye karışıp girişimde bulunması liberal toplum anlayışına uymaz. Çocuğu ailesi yetiştirmeli, devlet değil."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!