Mısır’da nefesler tutuldu

Güncelleme Tarihi:

Mısır’da nefesler tutuldu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2012 17:58

Mısır’da 30 yıllık Hüsnü Mübarek rejiminin ardından yapılacak ilk demokratik ve şeffaf cumhurbaşkanlığı seçimlerine 48 saatten az bir süre kalırken, ülke genelinde adeta nefesler tutuldu.

Haberin Devamı

Seçimleri gözlemlemek üzere Mısır’a gelen 22 yabancı gözlemci arasında Türkiye’den Yüksek Seçim Kurulu hakimleri Mehmet Kurtul ve Halim Aşaner de yer aldı. Devrik cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in oy kullanıp kullanmayacağı da tartışma konusu oldu.

Mısır İçişleri Bakanlığı hakkında henüz bir mahkumiyet kararı bulunmayan Mübarek’in oy kullanıp kullanmayacağına Cumhurbaşkanlığı Seçim Komisyonu’nun karar vereceğini açıkladı. Mısır, Mübarek sonrası yapılacak ilk demokratik seçime hazırlanırken, yurt dışında kullanılan oyların sonuçları da gelmeye devam ediyor.

Yurt dışında oy kullanan yaklaşık 200 bin Mısırlı seçmenin oylarının sayımı sürüyor. Yurt dışında kullanılan 200 bin oyun 100 bininin Suudi Arabistan’da verildiği bildirildi. Yurt dışındaki oylamanın kesin olmayan sonuçlarına göre, Hürriyet ve Adalet Partisi’nin adayı Muhammed Mursi önde gidiyor. Mursi’yi bağımsız aday Abdülmunim Ebu El Fütuh takip ediyor.

Müslüman Kardeşler’in adayı Muhammed Mursi’nin, seçimler öncesinde halka yardım dağıttığı iddiasıyla ilgili olarak İskenderiye Savcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu. Seçim yasaklarının başlamasına rağmen Kahire sokaklarında adayların posterlerinin kaldırılmadığı gözleniyor. Mısır Cumhurbaşkanlığı Seçim Komisyonu, okur ve yazar olmayan Mısırlılar için adaylara seçimlerde kullanmaları için birer rumuz verdi.

Seçimlerin favori adayı Abdümünim Ebu El Fütuh’un simgesi ”at”, Arap Birliği eski Genel Sekreteri Amr Musa’ın ”güneş”, Müslüman Kardeşler’in adayı Muhammed Mursi’nin ”terazi”, Nasırcı Kerame (Onur) Partisi lideri Hamdin Sabbahi’nin ”kartal”, Mübarek rejiminin son Başbakanı Ahmet Şefik’in ise ”merdiven”. Seçimlerde Arap Ligi eski Genel Sekreteri Amr Musa, ”Mısırlar Mısır için” sloganını kullanırken, yatırım ve iş vaadinde bulunarak seçimleri kazanmaya çalışıyor.

Abdülmunim Ebu El Fütuh, ”Güçlü Mısır” sloganı ile başladığı kampanyasında devrimin kazanımlarını koruyacağı ve devam ettireceği vaatlerinde bulundu. Müslüman Kardeşler’in adayı Muhammed Mursi ise ”Hedef halkın iradesi” sloganını kullandığı seçimlerde ekonomik kalkınma sözü veriyor. Mısır’da, kayıtlı 50 milyon seçmen bulunuyor.

Mübarek sonrası yapılacak ilk seçimlere katılımın yüksek olması beklenirken, bugüne kadar yapılan seçim anketlerinde Amr Musa’nın birinci gösterilmesi eleştiriliyor. 23-24 Mayıs’ta yapılacak seçimlerin ikinci turu 3 hafta sonra gerçekleştirilecek. Seçim sonuçları ise haziran ayının sonunda açıklanacak. Mübarek’in istifası ile iktidara gelen Yüksek Askeri Konsey, cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarının ardından 1 Temmuz’da görevini devrederek kışlasına dönecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!