Miras kalan otodan gümrük alınmıyor

Güncelleme Tarihi:

Miras kalan otodan gümrük alınmıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2009 16:56

Gümrük ödemeden Türkiye'ye otomobil götürebilmek, Avrupa'da yaşayan Türklerin en büyük hayalleri arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

Yıllarca Türkiye'ye döviz aktaran Avrupalı Türkler, Türkiye'deki seçimlerde oy kullanabilme hakkının yanısıra, bir kereye mahsus olmak şartıyla da olsa yıllardır, Türkiye'ye otomobil götürebilme hakkı talep ediyor. Yasal düzenlemeler 'Miras yoluyla intikal eden eşyanın bedelsiz ithali' konusunda Avrupa'lı Türklere kendileri için olmasa bile en azından Türkiye'de yaşayan veya Türkiye'ye kesin dönüş yapan birinci dereceden akrabaları için gümrüksüz eşya ve otomobil götürmeye izin veriyor.
CAZİP HALE GELDİ

Yaklaşık 4 ay önce Berlin'de göreve başlayan Berlin Başkonsolosluğu Maliye Ataşesi Baki Kerimoğlu miras yoluyla gümrüksüz otomobil götürme hakkı tanıyan bu uygulamanın Almanya'da yaşayan Türkler için cazip olduğunu söylüyor. Türkiye'ye gümrüksüz otomobil götürme hakkının sadece belirli kişilere ve belirli koşullarla verildiğini kaydeden Kerimoğlu, '4458 sayılı Gümrük Kanunuyla tanınan bu haktan bir çok vatandaşımızın bilgisi bulunmuyor. Ancak, yaşlanan birinci neslin, ticari olmayan kişisel eşyalarının Türkiye'de yaşayan birinci derecedeki akrabalarına miras yoluyla devredilerek Türkiye'ye girişinde gümrük vergisinin yanısıra ÖTV ve KDV'nin de alınmaması, vatandaşlarımızın lehine önemli bir avantaj sağlıyor. Miras yoluyla kişisel eşyaların ithalatına özel kullanıma mahsus arabalar da dahil edilmektedir' dedi.
BELİRLİ ŞARTLAR GEREKİYOR

Ancak miras yoluyla kişisel eşyaların gümrüksüz girişinde belirli şartlar uygulanıyor. Ataşe Baki Kerimoğlu, 'Yasalarda eşyanın gümrüksüz girebilmesi için belirli şartlar konmuş. Buna göre, eşyanın ticari olmayan kişisel eşya olması gerekiyor. Mirasçıların Türkiye'de ikamet etmesi, ya da yurt dışında yaşayan Türk uyruklu mirasçılardan en az birisinin Türkiye'ye kesin dönüş yapması gerekiyor. Ya da yurt dışında yaşayan mirasçıların feragat etmesi halinde Türkiye'de yaşayan mirasçı söz konusu eşyaları bedelsiz ithalat kapsamında gümrük vergisi ödemeden getirilebilir. Şartları taşıyanların miras yoluyla Türkiye'ye gümrüksüz eşya ve otomobil götürebilmesi için veraset ilamı çıkartıp, 1 yıl içinde işlemlerini tamamlaması gerekiyor' dedi.

Ölen kişiden miras yoluyla kalmış ticari mahiyet taşıyan eşyalarından ise gümrük alınıyor. Alkol ve tütün ürünleri, motorlu ticari araçlar(Otobüs, taksi gibi), bir mesleğin icrası için kullanılan taşınabilir aletler hariç, herhangi bir mesleğin icrası için kullanılan aletler, hammadde stokları ve mamül veya yarı mamül ürünler ve normal aile ihtiyaçlarından fazla miktarda bulunan canlı hayvanlar ve tarım ürünleri gümrük muafiyeti uygulamasının dışında tutuluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!