Milletvekilimi istiyorum III

Güncelleme Tarihi:

Milletvekilimi istiyorum III
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2008 20:44

TÜRKİYE'deki seçimlere bulundukları ülkeden oy verme hakkını kazanan Avrupalı Türkler'in, "Milletvekili kontenjanı" istiyoruz isteğine Avrupa'daki Türk dernek ve kuruluşlarından tam destek geldi. Sorunu bilen kişilerin milletvekili olması durumunda çözümün daha çabuk ve kolay olacağı görüşünü savunan sivil toplum örgütü başkanları, bu konuda biran önce çalışma yapılıp yurt dışındaki Türklere milletvekili kontenjanı tanınmasını istediler.

Haberin Devamı

Dr. Tayfun Çilingir: Rhein Main Türk Toplumu Başkanı

TBMM nin ,yurt disinda yasayan Türk vatandaslarina,Türkiyedeki genel secimlerde,bulunduklari ülkelerde oy kullanabilmelerine olanak saglayan yasayi kabül etmesi,yillardir verilmeyen bir vatandaslik hakkinin kazanilmasi olarak degerlendirilmelidir. ancak,bu hak sadece oy vermekle kalmamali,yurt disindaki Türk vatandaslari,kendilerini temsil edecek kisileri de secme hakkina sahip olmalidir.Bu nedenle,yurt disindaki vatandaslarimizin secmen sayisi ile orantili olarak,siyasi partiler,yurt disindan kisileri de aday olarak göstermelidirler. Böylece,Türkiyedeki demokratik sürece dogrudan katilma olanagi dogacaktir.Yurt disindaki Türklerle ilgili sorunlar ve cözümleri,bunlari yakindan bilen ve taniyan kisilerce daha kolay dile getirilecektir.Ayrica bu temsilciler,yurtdisi tecrübelerini Türkiyeye aktarma olanagi da bulacaklardir. TBMM nin en kisa zamanda bu eksikligi giderecigini umuyoruz.


Rıfat Can: Belçika Türk Dernekler Birliği Başkanı):

AK Parti iktidarının yurtdışında yaşayanlara oy hakkı tanıması önemlidir. Bu oy hakkı sadece oy kullanma ile sınırlı kalacaksa, bunun anlamı olmaz. Zira Avrupa’da yaşayan Türkler kendi temsilcilerini de Ankara’ya göndermeli. Gönderemeyeceksek, oyumuzu mektupla, bilgisayarla, sandıkta veya bir başka usul kullanmışız, bunun anlamı olmaz.


Emin Ateş: Hollanda’da Türkler için Danışma Kurulu Başkanı

Yurtdışında oturan Türkler'in bulundukları ülkelerden Türkiye’deki seçimlerde oy kullanmalarını sağlama hakkı çok sevindirici bir gelişmedir. Hollanda’daki Türk kuruluşları olarak bu konuda yıllardır mücadele vermekteyiz. Bu hak ile Avrupa’daki Türk toplumu, yaşadığı sorunların çözümü konusunda arık siyasi partiler üzerindeki etkisini ciddi anlamda arttıracaktır. Siyasiler artık beklenti ve istemlerimize gerçek anlamda kulak vermek zorunda kalacaklar. Oy hakkı sağlamakla iş bitmiyor. Seçmen sayısına göre yurt dışında seçim bölgeleri oluşturulmalı. Böylece yurt dışındaki seçmenler kendi isteklerini bilen, daha iyi anlayan ve takip edebilecek temsilcileri seçebilsinler. Milyonlarca seçmenin kendi içinden gelen temsilcileri olmalı.


Ahmet Önal: İsveç Türk Federasyonu Başkanı Ahmet Önal

Yıllardır beklediğimiz milletvekili özlemimiz umarım yakında sona erecek. Bu haberlerin sonuç alınıncaya kadar gündemde tutulmasını arzu ediyoruz. Avrupa'da yaşayan artık milyonlarca bir Türk nüfusu var. Bu sorunların aşılması ancak ve ancak bu ülkelerde yaşayan insanların Türkiye'deki parlamentoya seçilmesinden geçer. Türkiye'deki siyasi partileri bu duyarlılığı göstermeye çağırıyoruz. Ve Avrupa'da bütün siyasi partileri örgütlenmeye bekliyoruz.


Veli İnce: Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı ve Köge kenti Sosyal Demokrat Belediye Meclisi üyesi

Bizlerin milletvekili temsilcilerinin olması çok iyi bir olay. Her şeyden önce Hürriyet Gazetesi'nin bugüne kadar olduğu gibi bu konuda da öncü olması bizleri çok sevindirdi. Avrupa'daki yaşyayan Türkler'in sorunlarını ancak Avrupa'da yaşyayan Avrupa'da siyaset yapan Türkler bilebilir. Bu nedenle buradan Avrupa ülkelerinden Türk toplumunu temsil edecek vekillerinin bulunması bizlerin hem Türkiye ile olan sorunlarımızın hem de Avrupa üklkeleriyle olan sorunlarımızın giderilmesi açısından önemli rol oynayacaktır. Bu konuda görev yapabilecek değerli insanlar Avrupa'da mevcut. Yeterki böyle bir şey istensin. Yaşadığımız son olaylarda gerek Almanya'daki ırkçı saldırılar gerekse Danimarka'da yaşadığımız bu son cinayet olayı ve bütün Avrupa ülkelerine çıkardığı sıkı yabancılar yasası ile örnek olmaya çalışan Danimarka gibi ülkelerle mücadelede bizim bu vekillere ihtiyacımız var.


Dr. Demir Onger: Paris Anadolu Kültür Derneği Başkanı

'Yıllardan beri yurtdışında yaşayan 5 milyon kadar vatandaşımızın Türkiye'deki seçimlerde oy kullanma hakkına sahip olması için mücadele verildiği halde her ülkede farklı uygulamalar olduğu için Dışişlerimiz konuya soğuk bakmıyordu. Bir ara Almanya’nın kabul ettiği belirtilen mektupla oy verme sistemi gündeme geldi, ancak Fransa’da çeşitli ülkelere mensup vatandaşlar konsoloslukllarda kurulan sandıklarda oy kullanıyordu. Yeni çıkan kanunla oy verme sistemi sınırlarda, mektupla ya da dış temsilciliklerde kurulacak sandıklarda oy verme olarak ülkelere göre değişik olabilecek. Bu kanunla vatandaşın anavatan başlılığı artacaktır ancak anayasada öngörüldüğü halde bugüne kadar uygulamaya konmayan yurt dışındaki Türkleri temsil etmesi gereken 50 milletvkili kontenjanı da bu vatandaşlarımızın arasından seçilmelidir. Böylece hem oy kullanarak seçme, hem de aday olarak seçilme imkanı yaratılmış olacaktır" dedi.

Haberin devamı için aşağıdaki linki tıklayın:

http://www.hurriyet.de/?navi=manset&grp=SoloManset&an=1188&banner=0

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!