Metin'e sınırdışı yok

Güncelleme Tarihi:

Metine sınırdışı yok
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2010 10:00

Avrupa Adalet Divanı (ABAD), Almanya'da yaşayan ve yabancılar dairesi tarafından eşine şiddet uyguladığı ve boşandıktan sonra işsiz olduğu gerekçesiyle sınır dışı edilmek istenen Metin B.'nin Ortaklık Konseyi Kararları'nca sınır dışı edilemeyeceğine karar verdi. ABAD 1/80 nolu Ortaklık Konseyi Kararı'nca oturum izni almış Türk vatandaşlarının işsiz oldukları veya “kamu düzeni için tehdit teşkil etmediği suçlardan ötürü sınır dışı edilemeyeceklerini belirtti.


AVRUPA
Adalet Divanı (ABAD), Baden-Württemberg'de yabancılar dairesi tarafından sınır dışı edilmek istenen Metin B.'nin (51) Ortaklık Konseyi Kararı gereği sınır dışı edilemeyeceğine kararını (C-303-08) onayladı. 1992'de Almanya gelen ve bir yıl sonra bir Türk vatandaşıyla evlenen Metin B. 2003 yılında eşinden ayrıldı. 2002 yılında eşine tecavüz ettiği ve şiddet uyguladığı gerekçesiyle 2 yıl tecilli hapis cezasına çarptırılan ve 9 ay gözaltında kalan B. hakkında şiddet eğilimli olduğu ve kendini geçindirecek işi olmadığı ve iş bulma çabası göstermediği gerekçesiyle sınır dışı kararı çıkarıltıldı.

Karara karşı Metin B., Almanya'da en az bir yıl aynı işyerinde çalışmış veya dört yıl kesintisiz ikamet etmiş Türklere oturum izni hakkı tanıyan AET (AB) Türkiye 1/80 nolu Ortaklık Konseyi Kararı'nı öne sürerek Eyalet İdari Mahkemede itirazda bulundu. İtirazı haklı bulan mahkeme “Davacı B. bu hakkı işyeri kaybetmesinden ve geçirdiği bir rahatsızlık nedeniyle tekrar iş bulamamasından ve 9 ay gözaltı hapsinde kalmasından dolayı kaybedemez” kararını verdi.

ADAB MAHKEME KARARINI ONAYLADI
Buna yabancılar dairesi Federal İdari Mahkemede itirazda bulundu. Federal İdari Mahkeme, “1/80'e dayanarak yasal elde edinmiş bir oturum izni kişinin işini kaybetmesi durumunda veya da üzerinden oturum izni aldığı kişiye şiddet uyguladığında iptal edilebilir mi?” sorusuyla yorumlamak üzere ABAD'a gönderdi. ABAD mahkeme için bağlayıcı olan yorumunda boşanmadan önce 1/80'e göre oturum izni almış Türk vatandaşlarının bu hakkının iptal edilemeyeceğine, evliliğin sadece oturum izni alabilmek için yapılan bir 'sahte evlilik' olmadığına ve işlenen suçun kamu düzeni için büyük bir tehdit teşkil etmediği sürece 1/80 ile elde edilmiş oturum izninin iptal edilemeyeceğine karar verdi. ABAD, bu konuda Türk vatandaşlarının AB vatandaşlarıyla eşit muamele görmesi gerektiğine karar verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!