Metal dedektörü ile 22 bin tarihi para buldu

Güncelleme Tarihi:

Metal dedektörü ile 22 bin tarihi para buldu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2014 13:14

İngiltere’nin East Devon bölgesinde metal dedektörü ile hazine arayan 51 yaşındaki emekli inşaat işçisi Leurence Egerton, Roma İmparatorluğu’ndan kalma 22 bin adet bakır para buldu.

Haberin Devamı

1700 yıllık olan paraların toplam değerinin yaklaşık 100 bin sterlin olduğu belirtilirken, Britanya adasında bulunan en büyük 5. Para koleksiyonu olduğu açıklandı.

Bundan önce sadece bir iki tane tarihi para bulduğunu söyleyen Egerton, İngiliz basınına yaptığı açıklamada “Ben kazdıkça tarlanın her yerinden paralar fışkırmaya başladı. Oldukça heyecanlı bir andı” dedi.

Paraları keşfettikten sonra hemen arkeologlara haber verdiğini söyleyen Egerton, uzmanlar bölgede yaptıkları kazıyı bitirene dek tam 3 gün boyunca ganimetinin yanında, arabasında uyuduğunu çünkü kazı alanının yağmalanmasından çekindiğini söyledi.

Toprak altından çıkartıldıktan sonra temizlenip incelenmek üzere Londra’daki British Museum’a götürülen Roma paralarının önümüzdeki günlerde düzenlenecek bir açık artırma ile satışa çıkartılacağı ve satıştan elde edilen gelirin Egerton ile keşfin gerçekleştirildiği arazinin sahibi arasında bölüştürüleceği belirtildi.

Bulunan paraların üzerinde Constantin Hanedanı’na ait portreler bulunduğunu belirten uzmanlar, Roma döneminde 22 bin bakır paranın toplam değerinin 4 altın paraya eşit olduğunu ve bunun da bir işçinin 2 yıllık maaşına denk geldiğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!