Meslek eğitiminde üçüncü yol: Duales Studium

Güncelleme Tarihi:

Meslek eğitiminde üçüncü yol: Duales Studium
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2023 08:41

Almanya’da lise bitirme sınavı olarak bilinen ‘Abitur’ sonrası ‘üniversite’ ile ‘meslek eğitimi’ arasındaki tercihte bocalayan gençlere ışık tutması amacıyla geçen hafta başladığımız ‘Eğitim Dosyası’nın bu haftaki bölümünde, üçüncü bir yoldan bahsedeceğiz: Duales Studium. Türkçesi, ‘ikili eğitim sistemi’ olarak biliniyor. Aslına bakarsanız ‘Duales Studium’ seçeneği, üniversite ile meslek eğitimini birleştiren, iki seçeneği de bünyesinde barındıran üçüncü bir eğitim ve öğrenim imkânı sunuyor. Öğrenciler, üniversitede veya meslek yüksekokulunda lisans eğitimi alırken, bunun yanı sıra bir şirkette meslek eğitimi görüyor.

Haberin Devamı

Meslek eğitiminde üçüncü yol: Duales Studium
MESLEK eğitimi, işyerinde pratik eğitim, meslek okulunda ise teorik eğitimi içerir. İkili eğitim sistemi olarak da tanımlanan ‘Duales Studium’, Almanya’nın, Avrupa’da en düşük genç işsizlik oranına sahip olmasının temel nedeni olarak kabul ediliyor. Bu sistem, öğrencilere hem teorik hem de pratik uygulamalar açısından sağlam bir eğitim çerçevesi sunuyor. Bu eğitimi başarmak isteyenlerin yüksek performans sergilemeleri gerekiyor. Çünkü öğrenim materyali pratik odaklı olsa da eğitimler yüksekokul seviyesinde gerçekleştirilir. Buna ek olarak, şirkette düzenli olarak pratik eğitim ve staj dönemleri vardır. ‘Dual Studium’da sömestr tatili yoktur. Oysa üniversiteliler, sömestr tatillerinde sınavlara hazırlık yapabiliyorlarken, ikili eğitim sistemini tercih edenler bağlı oldukları şirketin diğer çalışanları kadar izin yaparlar. Diğer bir ifadeyle yılda en az 24 iş günü izin hakları vardır.
EN AZ ÜÇ YIL SÜRMELİ
‘Duales Studium’ terimi koruma altında değildir, yani ne isim ne de içeriğine ilişkin bir patent, bir telif hakkı yoktur. Buna bağlı olarak, ikili eğitim sistemine ilişkin sunulan çeşitli eğitim programları farklılık gösterebilir. Herhangi birine karar vermeden önce ilgililerin, ‘Duales Studium’ olarak sunulan eğitim programlarını karşılaştırmalarını öneriyoruz. Örneğin, öğrenim süresi boyunca ödenen maaş, öğrenim ve eğitim içerikleri, öğrenim süresi ve öğrenim ücretleri açısından karşılaştırma yapılabilir. Sunulan ‘Duales Studium’ süresi üç yıldan daha kısa ise dikkatli olunmalıdır. Üç yıldan daha kısa süreli ikili eğitim dallarında meslek eğitimi ve bir üniversite öğrenimi içeriklerinin tümüyle sunulduğu söylenemez.
AVANTAJLARI
* Çift derece (eğitim içeren programda).
* Teori ve pratik arasında yakın bağlantılı eğitim fırsatı.
* Güvenceli öğrenim finansmanı.
* Staj sonrası doğrudan işe girme olanakları.
* Eğitimin akabinde yüksek maaşla işe başlama şansı.
DEZAVANTAJLARI
* Yoğun çalışma yükü ve sıkı eğitim programı.
* Sömestr tatili yok.
* Belirli bir şirkete bağlılık söz konusu.
* Başka şirketlerde staj imkânı yok.
* Az sayıda ‘Dual Studium’ programının mevcut olması

Haberin Devamı

EĞİTİM YOLLARI DAHA GEÇİRGEN HALE GELİYOR
BU arada Almanya’da Abitur, yani lise mezunları, mesleki eğitim veya üniversite eğitimi arasında seçim yaparken meslek seçiminin ömür boyu değişmeyeceği anlamına gelmiyor artık. Federal hükümet, eyaletler, şirketler ve dernekler, eğitim yollarını daha geçirgen hale getirmek için kolları sıvamış durumda. Örneğin, mesleki eğitimden sonra bile yüksek öğrenime yönelebilirsiniz. Federal düzeyde uygulanan bir teşvik programı kapsamında, mesleki deneyime sahip kişilerin ilk üniversite eğitimini teşvik etmek için yükselme bursu sunulmaktadır. Burs için başvuruda bulunmak isteyen ilgililerin, en azından 1.9 veya daha iyi bir not ortalamasıyla tamamlanmış bir mesleki eğitim ve en az iki yıl mesleki deneyime sahip olmaları gerekiyor.
DAHA FAZLA BİLGİ İÇİN
MESLEK eğitimi ve yüksek öğrenim konularında daha fazla bilgi Federal hükümetin www.praktisch-unschlagbar.de bilgi portalı üzerinden edinilebilir. Mesleki eğitim ve mesleki gelişim konusunda ipuçları sunan diğer platform olan AusbildungPlus portalında, Federal Mesleki Eğitim Enstitüsü (BIBB), mesleki eğitimin tüm yönleri hakkında bilgi veriyor. Bu platformda, mesleki eğitim veren işletmeler ve çift eğitim programları da araştırılabilir. Hochschulkompass ve Hochschulrektorenkonferenz tarafından sunulan bilgi portallarında, Almanya’da 18 binden fazla lisans programını içeren bir veri tabanı ve üniversite seçimi hakkında birçok bilgi sunuyorlar. BİTTİ

 

BAKMADAN GEÇME!