Merkel'e büyük öfke

Güncelleme Tarihi:

Merkele büyük öfke
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2012 13:13

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras’ın daveti üzerine Atina’yı ziyaret ediyor.

Haberin Devamı

Merkel’in ziyareti, Yunan hükümetinin yeni kredi dilimi karşılığında Avrupa Birliği (AB) ve IMF’nin direktifiyle 13,5 milyar avroluk yeni tasarruf önlemlerini karara bağlaması gereken bir döneme denk geliyor. Yunan hükümetinin, yeni tasarruf önlemleri üzerinde AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF temsilcilerinden oluşan troyka heyeti ile anlaşma sağlamaya çalıştığı bu dönemde, Merkel’in "Buradayız ve Yunanistan’ın yanındayız" mesajını vereceği belirtiliyor. Ziyaretin gündeminde, Euro Bölgesi ve Yunanistan’daki ekonomik kriz ile Yunan hükümetin reform ajandası var.

Yunanistan’daki krizin patlak verdiği dönemden bu yana Atina’ya ilk ziyaretini yapacak olan Merkel’in, yükümlülüklerini yerine getirdiği takdirde Yunanistan’ın Avro Bölgesi’ndeki geleceğine destek verme yönünde kararlılığını bildirmesi bekleniyor. Yeni maaş kesintileri ve emeklilik yaşının 65’ten 67’ye çıkarılması planının yer aldığı yeni tasarruf önlemlerine tepkili halkın pnotesto gösterilerine hazırlandığı ülkede, 13.30’da Atina’da olacak ve havaalanınında Başbakan Samaras tarafından karşılanacak

Merkel’in ziyaretinde, şehirde güvenliği 7 bin kadar polis sağlayacak. Ziyaretin güvenliğini sağlamak üzere Yunan polisi Atina havaalanı, havaalanı yolu ile Merkel’in kalacağı otelde güvenlik önlemlerini arttırıyor. Ana cadde ve belli merkezler trafiğe kapatılırken önlemler parlamento, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Hilton Oteli ve Almanya’nın Atina Büyükelçiliği önünde yoğunlaşıyor. Atina dışından gelenlerle birlikte 40 çevik kuvvet timi tarafından koruma altına alınan parlamentonun önündeki Meçhul Asker Anıtı’nın önü de polis barikatı ile kapatıldı. Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığına giden Vassilis Sofias caddesine de polis barikatı kuruldu. Alman şirketlerinin önünde de güvenlik önlemleri alınırken Almanya Büyükelçiliği önünde sabah saatlerinde bir kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. Önlemler kapsamında Sintagma, Panepistimio, Evangelismos metro istasyonları hizmete kapatıldı. Ziyaret boyunca bir polis helikopteri ise Angela Merkel’in konvoyunu havadan izleyecek, göstericilerin hareketlerini kontrol edecek.

-Halk Sintagma meydanına gelmeye başladı-
Öte yandan ülkede üç yıldır uygulanan kemer sıkma politikalarına tepkili halk, protesto gösterileri için Sintagma meydanına gelmeye başladı. Yunanistan Kamu Çalışanları Federasyonu (ADEDY) ile Yunanistan İşçi Sendikaları Konfederasyonu (GSEE) üyeleri 13.00’te parlamento ve bakanlıkların bulunduğu Sintagma meydadında bir gösteri düzenleyecek. Aynı saatlerde Yunanistan Komünist Partisi (KKE) Mücadeleci İşçi Kolları Birliği (PAME) üyeleri de bir araya gelecek.

Ana muhalefet Partisi Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) lideri Aleksis Çipras ise, memur ve işçilerin protesto gösterilerine Alman sol parti Die Linke Başkanı Bernd Riexinger ile birlikte katılacak. Atina Emniyet Müdürlüğü ise, Sintagma ve Omonia meydanları dışında şehrin diğer yerlerinde toplanmayı ve gösteri yapmayı yasakladığını bildirdi.

-Fedekarlıklara rağmen henüz iyileşme yok-
Yunan halkının kemer sıkarak yaptığı fedakarlıklarına rağmen Yunanistan ekonomisi küçülürken, kemer sıkma politikaları istihdam ve büyüme yaratmadığı için eleştiriliyor. Yunanistan İstatistik Kurumu’nun (ELSTAT) revize ettiği verilere göre, Yunanistan’da gayrı safi yurt içi hasıla, 2010 yılında yüzde 4,9 ve 2011 yılında da yüzde 7,1 küçüldü. Yunan hükümeti bu yıl yüzde 6,5 ve gelecek yıl için yüzde 3,8 daralma tahmininde bulundu. İşsizlik oranı bu yıl Haziran ayında 24,4 olarak gerçekleşti. Başbakan Samaras likidite açısından yeni kredi diliminin önemini belirtirken "kredinin yeni dilimi gelmediği takdirde Yunanistan’ın ancak Kasım sonuna kadar idare edebileceğini, bundan sonra kasanın boş olacağını" söyledi.

Yunanistan hükümeti, 130 milyar avroluk ikinci kurtarma paketinin 31,5 milyar avroluk diliminin 18 Ekim’deki AB Zirvesi’nde onaylanmasını bekliyor. Kredinin onaylanıp onaylanmayacağını troyka heyetinin hazırlayacağı rapor belirleyecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!