Merkel: Erdoğan uyumu asimilasyon sanıyor

Güncelleme Tarihi:

Merkel: Erdoğan uyumu asimilasyon sanıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2013 10:08

ARD Kanalı’nda yayınlanan Seçim Arenası programında konuşan Başbakan Angela Merkel, “Erdoğan uyumu asimilasyon sanıyor, ama öyle olmadığını söylüyorum” dedi.

Haberin Devamı

ALMANYA Başbakanı Angela Merkel, ARD Kanalı’nda canlı yayınlanan “Wahlarena” (Seçim Arenası) programında Mönchengladbach’daki stüdyoya davet edilen çeşitli kesimlerden 150 seçmenin sorularını yanıtladı. Programda bir Türk konukla diyaloga giren Merkel, konuşmasının bir yerinde de Başbakan Erdoğan’la ilgili sözler sarf etti. Çin asıllı bir konuk Merkel’in “Almanya’da çok kültürlü toplum hedefi başarısızlıkla sonuçlandı” şeklindeki açıklamasının kendisini ilk kez Alman gibi hissetmemesine yol açtığını belirtti. Merkel, uyumla ilgili izlenen politikaların yetersizliğini vurgulamak için bu sözü sarf ettiğini belirterek, “Göçmen toplumuyla yan yana yaşandı, kaynaşama olmadı demek istedim. Uyum konusunda memnun olmadığım noktalar var. Ama uyuma önem veriyorum. Ayumla ilgili konuları doğrudan başbakanlığa bağladım” dedi. Geçen yıl bir konuşmasında “Uyum asimilasyondur” diyen Türkiye Başbakanı Tayyip Erdoğan’a da atıfta bulunan Merkel “Bu konuda Başbakan Erdoğan’la sürekli tartışıyoruz. Erdoğan uyumun asimilasyon olacağından korkuyor. Oysa biz bunun böyle olmadığını söylüyoruz. Herkes öz değerlerini koruyarak toplumumuzla kaynaşabilir” diye konuştu. Göçmenlerin iki dil avantajının kendilerine global dünyada büyük şanslar doğuracağını ifade eden Merkel, göçmenlerin Almanya’ya zenginlik kattığını vurguladı.

Haberin Devamı

UYUM KURSU DİYALOGU
Programın sonlarına doğru söz alan Yaşar Çalık ise “Almanya’ya gelen yabancıların önce uyum kurslarına alınması doğru değil” deyince Merkel “Sizin öneriniz nedir?” diye sordu. Çalık, “Bu kişilere hemen çalışma şansı verilsin, böylece uyum kurslarına paralel olarak çalışma dünyasını da yakından tanıma fırsatları olacak” dedi. Merkel, bu öneriyi değerlendireceğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!