Meğer kalori bombası değilmiş

Güncelleme Tarihi:

Meğer kalori bombası değilmiş
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2013 12:35

Rejim yapanların en çok dikkat ettiği konuların başında gıda ürünlerindeki kalori oranı geliyor. Yeni araştırma sonuçları, şimdiye kadar bilinen gıda ürünlerindeki kalori oranını altüst etti.

Haberin Devamı

REJİM yapan birçok kişi gıda ürünlerinin üzerindeki kalori değerlerine dikkat ederken, yeni araştırmalar bazı gıdaların sanılandan daha az enerji verdiğini ortaya çıkardı.

Uzmanlar 100 yılı aşkın süredir kullanılan Amerikalı kimyager Wilbur Olin Atwater'in hesaplama yönteminin alınan enerjiyle eşdeğer olmadığını ortaya koydular.

Bu konuda fındık fıstık gibi kuruyemişleri inceleyen ABD Tarım Bakanlığı USDA'da görevli gıda mühendisi Janet Novotyn, çok kalorili oldukları için rejim mönülerinin kara listesinde yer alan badem, antep fıstığı gibi kuruyemişlerin sanılandan da az enerji verdiği sonucuna vardı.

Birinci yanılgı
İnceleme sonucuna göre bademin 1 gramı birçok kalori çizelgesinde belirtildiği gibi, öyle 6 kilokalori (kcal) değil, 4.6 kcal'i içeriyor. Böylece badem sanılandan yüzde 30 daha az kaloriye sahip.

Novotny araştırmasında gerçekten bademin vücuda ne kadar enerji verdiğini ispatlamak için 9 kişiye, üç hafta boyunca bademli ürünler, diğer 9 kişiye ise bademsiz ürünler verdi. Novotny deneklerde kan, idrar ve dışkı örnekelerini inceledi ve sonuca ulaştı. Geçen yıl ocak ayında antep fıstığı üzerine araştırma yapan Novotny, Antep fıstığının da sanılandan yüzde 6 daha az kalorili olduğunu tespit etmişti.

Çiğ besinler zayıflatıyor
Yapılan diğer bir ilginç araştırma sonucu ise besinlerin pişirilmesiyle vücuttaki emilimi üzerine önemli bağı ortaya çıkardı. Buna göre pişmiş ürünlerin vücutta emilimi daha kolay. Vücut bu ürünleri sindirmek için özel bir enerji harcamıyor.

Harvard Üniversitesi'nde yürütülen bir araştırma sonucunda çiğ havuç ya da et yerine pişmiş et ve havuç verilen fareler kilo aldı. Bu durumda besinlerin çiğ olarak tüketimi rejim için daha etkili.

Yenilen değil vücudun aldığı enerji önemli
Birçok gıda firması kalori cetvelini oluştururken, Wilbur Olin Atwater'in kalori hesaplama yöntemini kullanıyor.

Atwater'in kalori hesaplama yönteminde belli bir miktar suyun içindeki besinin yakılması ve su sıcaklığındaki artışın izlenmesiyle kalori miktarı hesaplanıyor. Fakat uzmanlar son yapılan araştırmalarda vücuda alınan enerji miktarının besinlerin verdiği enerji miktarlarını yansıtmadığı görüşünde.

Fındık fıstık gibi gıdalarda yüksek kalorinin sorumlusu olan yağ hücrelerinin barsakta emilimi tam değil ve bu gibi gıdaların genelde fazla çiğnenmeden yutulmasıyla bu gıdalarda yer alan yağlar barsaktan geri atılıyor. Bazı araştırmalara göre fındık fıstık gibi çerezlerle beslenen kişiler patates, ekmek gibi karbonhidratlarla beslenenlere oranla daha çok kilo veriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!