Mecliste vekilimi istiyorum IV

Güncelleme Tarihi:

Mecliste vekilimi istiyorum IV
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2008 17:26

TÜRKİYE'deki seçimlere bulundukları ülkeden oy verme hakkını kazanan Avrupalı Türkler'in, "Milletvekili kontenjanı" istiyoruz isteğine Avrupa'daki Türk dernek ve kuruluşlarından tam destek geldi. Sorunu bilen kişilerin milletvekili olması durumunda çözümün daha çabuk ve kolay olacağı görüşünü savunan sivil toplum örgütü başkanları, bu konuda biran önce çalışma yapılıp yurt dışındaki Türklere milletvekili kontenjanı tanınmasını istediler.

Haberin Devamı

Osman Sarıyusuf: Fransa Türk Federasyon Başkanı

'Avrupa’da yaşamakta olan yaklaşık 5 milyon Türk vatandaşını ilgilendiren seçme ve seçilmeyle ilgili yasayı incelediğimizde, sadece seçme hakkı ile ilgili seçenekler üzerinde durulduğunu görmekteyiz. Halbuki, seçme hakkının yanında seçilmenin de bir hak olduğu kanısındayız, bu önemli noktanınsa kanun tasarısını hazırlayanların gözden kaçırdıklarını görmekteyız. Avrupa’da yaşamakta olan Türk insanının birçok problemi olduğu gerçeğini bilmeyen kimse yoktur. Bu problemleri çözebilmek için oy kullanma hakkı yanında Avrupa’da yaşayan vatandaşlarımızdan temsilci göndererek, problemlerimizi çözme noktasında da katkı sağlamanın faydalı olacağı düşüncesindeyiz. Bu çerçevede yetkililerin, Avrupada ülkelerindeki nüfus oranları baz alınıp birer seçim bölgesi haline getirilecek şekilde yeniden hazırlanmasının daha faydalı ve sağlıklı olacağı kanaatindeyiz."


Ahmet Oğraş: UETD Fransa Başkanı

'Yasa, ihtiyaçlarımızı tam karşılamasa da atılan bu adımı hatırlanmış olmaktan dolayı olumlu karşılıyoruz. Yurtdışında yaşayan Türkiye vatandaşları yaklaşık 5 milyon civarıdır ve hemen hemen Türkiye’deki seçmen nüfusunun yüzde 7’lik bölümüne tekabül eder. Yurtdışında yaşayan bu insanımlarımıza sadece Türkiye’deki milletvekilini seçme hakkını vermek, gerçekçi bir demokrasi olmayacaktır. Gerçekçi çözüm vatandaşlarımıza temsil edilebilme, kendi milletvekilini seçme hakkının verilmesidir. Bu gerçek demokrasinin gereğidir. Yetkisini bizden alan ve bize karşı sorumlu olan milletvekilleri ancak yurt dışındaki insanlarımızın dertlerine derman olabilirler. Biz UETD Fransa olarak insanımıza, Türkiye ile manevi bağlarını koparmadan bulundukları bölgedeki aktif siyasete katılmalarını önermekteyiz."

Hatice Yürütücü: İsviçre Federal Yabancılar Komisyonu üyesi.

"Yıllardır milletvekilleri Avrupa'ya gelip, hal hatırımızı sorup, sorunlarımızı dinlediler. Ellerine dosyalar dolusu sorunlarımızı, isteklerimizi ve önerilerimizi ilettik. Kırk yıldır dile getirdiğimiz sorunlarımızın kimi anlaşıldı, pek çoğu anlaşılmadı. Yıllar sonra gelen 'çözümler' de hala tartışılıyor. Oy hakkı verilmesi son derece memnuniyet verici. İhtiyaçlarımızı yeterince dile getirebilmemiz için de temsilcilerimizin TBMM'de yer almaları büyük önem taşımaktadır. Sorunlarımıza siyasi platformda çözüm aranırken, temsilcilerimizin tecrübeleri, görüşleri ve önerileri de çözüm yolu bulmada kesinlikle faydalı olacaktır. Biz artık kendimizi, kendimiz anlatmak istiyoruz. Yaşadığımız ülkenin şartlarına göre farklı ve ortak konularımıza sahip çıkabilecek kişileri seçmemiz de demokratik hakkımız. Avrupalı Türklere 'Milletvekili Kontenjanı' fikrine umutla bakıyoruz"

Avukat Kurtuluş Sarak: İngiltere’deki Turkish Forum UK Trust Başkanı

"TBMM’de Euro Türklere temsil hakkının Avrupa’da karşılaşılan sorunların doğrudan dile getirilmesi ve gençlerin aktif politikanın içinde yeralmaları açısından önemli bir fırsat oluşturacak. Avrupa Türklerine milletvekili kontenjanı ayrılması çok önemli. Temsil hakkı Avrupa’da karşılaştığımız sorun ve sıkıntılarımızı doğrudan dile getirme açısından da önemli bir fırsat sağlayacaktır. Bunun için Avrupa’daki Türk sivil toplum örgütleri arasında bir forum oluşturulup bu konuda ön çalışmalar yapılmalıdır. Böyle bir forum oluşturulması halinde Turkish Forum UK olarak biz de katılıp fikir ve deneyimlerimizi paylaşmaya hazırız'

Masum TÜRKER: DSP Genel Sekreteri

DSP Genel Sekreteri Masum Türker, yurtdışındaki vatandaşlara oy hakkının kesinleşmesinden sonra, yurtdışına özel milletvekili kontenjanı ayrılması gerektiğini söyledi. Gurbetçi vatandaşın temsil hakkı için bunun şart olduğunu belirten Türker, kontenjan sayısının 25-27 olabileceğini belirtti.
DSP Genel Sekreteri Masum Türker, yurtdışında yaşayan vatandaşlara oy hakkı sağlanmasından sonra, yurtdışı milletvekilliğinin de gündeme gelmesi gerektiğini söyledi. Türker DSP'li milletvekillerinin bu konuda bir kanun teklifi hazırlayarak önümüzdeki günlerde Meclis Başkanlığı'na vereceklerini belirtti.
Masum Türker, Hürriyet'in bu konudaki sorularını şöyle yanıtladı:

-"Yurtdışı milletvekilliği" ne anlama geliyor?

Türker- Yurtdışındaki vatandaşlara yıllar sonra yurtdışında oy kullanma hakkı nihayet sağlandı. Ancak bu yeterli değil. Biz "yurtdışı milletvekilleri" de olması gerektiğini düşünüyoruz.
Yurtdışı milletvekilliği hem oy kullanma hakkına karşılayan bir olgu, hem de yurtdışında yaşayan vatanadaşlarımızın sorunlarının Türkiye'de yansıyan kısmına çözüm aranması bakımından gerekli.
Olaya bu yönden bakınca hem temsil açısından, hem egemenlik hakkının kullanılması açısından yurtdışı milletvekiliği şarttır.

-Peki bu nasıl olacak?

Türker-Bunun şu şekilde olması gerekir. Yurtdışındaki vatandaşlarımızın seçmen kartı alması sağlanarak seçmen sayısı belirlenir. Nüfusa göre toplam milletvekili sayısının yüzde 5'ini geçmeyecek şekilde yurtıdışı milletvekili kontenjanı ayrılır. Bu isimler partilerin seçim listelerinde yurtdışı milletvekilliği adı altında yeralırlar. Toplam oyun dağılımına göre ve partilerin yurtdışında aldıkları oy oranına göre partiler bu listelerden milletvekili çıkarırlar. Bunlara da yurtdışı milletvekili denir.

-Bunu daha da netleştirir misiniz?

Türker- Şu anda Meclis'te 550 milletvekili var. Yüzde 5'i 25-27 arası bir rakam olur. Bunlar kontenjanla yurtdışı milletvekilliği olarak ayrılmalı. Bu sayı maksimum olmalı. Bu rakamın ne kadar olacağı yurtıdışına verilecek seçmen kartına göre, büyükelçiliklerce belirlenen seçmen sayısına göre netleşmeli. Yurtıdışı ayrı bir seçim bölgesi olarak değerlendirilmeli.

-Peki bunun için ayrı bir yasal düzenleme gerekmiyor mu?

Türker-Evet, gerekiyor. Milletvekili seçim yasasında yeralması gerekiyor. DSP'li milletvekili arkadaşlar bu konuda bir kanun tasarısı hazırlıyor. Önümüzdeki günlerde Meclis Başkanlığı'na verilecek.
-Bugüne kadarki uygulama sizce yetersiz mi?
Türker- Bugüne kadarki uygulama yurtdışındakilere temsil hakkı vermiyor. Sınır kapılarında atılan oylar temsil hakkını kullanmaktan çok, yurtiçindeki illere dağıtılarak hesaplanıyordu. Bazen ilgisiz illerdeki milletvekili dağılımını etkiliyordu. Ama yurtdışından oy atan vatandaşların ve onların görüşlerinin parlamentoya yansıması sağlanmıyordu. Bu yüzden de şimdiye kadar yurtdışındaki vatandaşların bir çok sorunu parlamento tarafından dikkate alınmadı.

Yurtdışında bulunan vatandaşlarımız kendi ciddi sorunlarını dile getirmesi, ayrıca ülke yönetimine ve ülke demokrasisine katılmalarını sağlamak için "yurtdışı milletvekilliği"nin şart olduğu kanısındayım.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!