Mahkemeden Karaşahin kararı

Güncelleme Tarihi:

Mahkemeden Karaşahin kararı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2014 14:21

Hollanda'da Rotterdam yakınlarındaki Dordrecht kentinde yaşayan Mustafa Karaşahin ile belediye arasındaki dilekçe krizi yeni bir boyuta taşındı.

Haberin Devamı

Mustafa Karaşahin, gayrimenkullerinden ötürü kendisine ceza yazan belediyeye iki yıl içinde 3 bin 500 dilekçe yazarak çeşitli konularda bilgi istemişti. Bazı günler yazdığı dilekçe sayısı 70'i bulmuştu. Yasalar gereği dilekçelere 4 hafta içinde cevap vermek zorunda olan belediyede bürokrasi felç olmuş ve konu yargıya taşınmıştı. Mahkeme en son kararında Mustafa Karaşahin'in belediyeye ayda en fazla iki dilekçe yazabileceğine hükmetti. Karaşahin fazladan yazdığı her dilekçe için bir gün cezaevinde yatacak.

HOLLANDA ANAYASASI'NA AYKIRI

Ancak mahkemenin kararı Hollanda'da yeni bir tartışma başlattı. Çünkü Hollanda Anayasası'na göre her vatandaşın resmi kurumlara dilekçe ile başvurarak bilgi edinme hakkı var. Mahkemenin Hollanda tarihinde bu hakkı ilk defa kısıtladığını ileri süren Mustafa Karaşahin, "Kendimi dışlanmış hissediyorum. Kararı Hollanda İnsan Hakları Komisyonu'na ve gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne götüreceğim" dedi.

NELER YAŞANMIŞTI?

Dordrecht Belediyesi ile Mustafa Karaşahin arasındaki anlaşmazlık, Karaşahin'in gayrimenkulleri yüzünden başladı. Dordrecht Belediyesi iki yıl önce, toplam 42 gayrimenkulü olan Şahin'e yangın güvenlik kurallarını ihlalden para cezası kesti. Mustafa Karaşahin, haksız bulduğu bu cezaları ödemeyince gayrimenkullerinden ikisi icra yoluyla satıldı. Bunun üzerine Karaşahin, belediyeye bazı günler 70'i bulan sayıda dilekçe yazarak çeşitli konularda bilgi istedi. Hollanda yasalarına göre, resmi kurumlar dilekçelere 4 hafta içinde cevap vermesi gerekiyor. Aksi takdirde kurum, dilekçe sahibine bin 260 Euro'ya kadar para ödemek zorunda.

DİLEKÇELERİN BELEDİYEYE MALİYETİ YILLIK 500 BİN EURO

Köşeye sıkışan Dordrecht Belediyesi, dilekçelere cevap yetiştirmek için özel memur görevlendirdi. Dilekçelere cevap için çoğu kez hukukçulardan ve farklı uzmanlardan görüş almak gerekiyordu. Dilekçelerin yıllık maliyeti yarım milyon Euro'yu bulunca belediye mahkemeye başvurdu. Geçtiğimiz mart ayında mahkeme, Mustafa Karaşahin'in resmi kurumlara ayda en fazla 10 dilekçe yazabileceğine karar verdi. Ancak mahkemenin kararı Karaşahin'i durdurmaya yetmedi. Belediyenin konuyu tekrar yargıya taşıması üzerine mahkeme, Karaşahin'in belediyeye ayda en fazla iki dilekçe yazabileceğine ve her fazla dilekçe için bir gün cezaevine gireceğine hükmetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!