Mahkeme kararıyla yabancılar pasaportu

Güncelleme Tarihi:

Mahkeme kararıyla yabancılar pasaportu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2011 12:13

Almanya’nın Schleswig-Holstein İdari Mahkemesi, askerlik göreviniyerine getirmediği için Türk pasaportu uzatılmayan Şükrü Y.’eyabancılar dairesinin ‘Yabancılar Pasaportu’ vermesini hükmetti.

Haberin Devamı

ŞÜKRÜ Y., vatandaşı oldukları ülke tarafından pasaportları uzatılmayan yabancılara istisnai hallerde verilen ‘Yabancılar Pasaportu’nu kendisine vermeyi reddeden Glinde Yabancılar Dairesi’ne karşı Schleswig-Holstein İdari Mahkemesi’ne dava açtı. Şükrü Y., dava gerekçesinde askerlik görevini yerine getirmesi için gerekli 15 bin euroyu bir kerede ödeyecek durumda olmadığını, 500 euroluk taksitlere bağlanması önerisinin ise Türk makamları tarafından reddedildiğini bildirdi.

Mahkeme, Şükrü Y.’nin Türk pasaportunu uzattırma imkanının askerlik sorunu nedeniyle tükendiğini, Almanya’da normal bir yaşam sürdürebilmesi için ‘yedek pasaport’ niteliğindeki bir belge alma hakkının bulunduğuna belirterek yabancılar dairesinin bunu temin etmesini istedi.

Mahmut Erdem, mahkemenin kararının askerlik sorunu nedeniyle Türk vatandaşlığını kaybetme tehlikesi yaşayan veya kaybeden ve bu nedenle oturum statülerini de kaybeden ve sadece geçici oturum müsaadesi (Duldung) ile yaşamak zorunda kalanlar için bir fırsat olduğunu belirtti.

Erdem, “Duldung belgesi seyahatte, iş, konut bulmakta veya bankada hesap açtırmakta dahi büyük bir engel. Buna karşın yabancılar pasaportu normal geçerli bir pasaport gibi kullanabiliyorsunuz. Askerliklerini yapmadıkları için vatansız duruma düşen binlerce kişi var. Bu kişilerin en azından Almanya’daki yaşamlarını geçerli ve tüm dairelerde kabul gören bir belgeyle sürdürebilmeleri ve seyahat edebilmeleri için bir alternatif. Türkiye dışında tüm dünyaya seyahat edebilirler. Ayrıca Alman vatandaşlığına geçiş işlemlerini de yabancılar pasaportu ile yapabilirler” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!