Mahkeme, istihbarata verilen geniş yetkiyi daralttı

Güncelleme Tarihi:

Mahkeme, istihbarata verilen geniş yetkiyi daralttı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2022 13:45

Federal Anayasa Mahkemesi, Bavyera hükümetinin 2016’da istihbarata takip ve gözetleme alanında daha fazla yetki veren yasasının bazı bölümlerinin, temel insan haklarına aykırı olduğu kararını verdi.

Haberin Devamı

YASADAKİ ev dinleme, online takip ve cep telefonlarının yer takibi gibi düzenlemelerin en geç 2023 yılı Temmuz ayı sonuna kadar kısıtlı şekilde uygulanmasına hükmetti. Ancak bu tarihten sonra ilgili geniş yetkiler kullanılamayacak. Eyalet hükümeti de yasadaki, anayasaya uygun olmayan bölümleri düzeltmek zorunda kalacak. Bavyera hükümetinin bu düzenlemesine insan hakları ve özgürlükleri alanında faaliyet gösteren bazı dernekler itiraz etmişti.

ÖNEMLİ TEMEL HAKLAR KORUNUYOR
Bavyera eyalet hükümeti, istihbarata daha fazla alan açan yasal düzenlemeyi çıkarırken ‘radikal terör tehdidine’ karşı mücadeleyi gerekçe göstermişti. Mahkeme Başkanı Stephan Harbarth kararda, Anayasa’nın yasama organına “anayasal koruma alanındaki güvenlik politikası zorluklarını dikkate almak için önemli bir kapsam” bırakıldığını söyledi. Harbarth, ancak kararla birlikte aynı zamanda, anayasadaki önemli temel hakların korunduğunu da ifade etti.

BAKMADAN GEÇME!