Mahkeme, Coca-Cola’yı haksız buldu

Güncelleme Tarihi:

Mahkeme, Coca-Cola’yı haksız buldu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2022 11:00

Hamburg Bölge Mahkemesi, Coca-Cola ile gıda perakendecisi Edeka arasında alım fiyatları konusunda yaşanan anlaşmazlıkta, Coca-Cola’nın tedariki durdurmasını yasakladı.

Haberin Devamı

GEÇEN hafta Edeka’nın, Coca-Cola’nın daha yüksek fiyat taleplerini reddetmesinin ardından üretici şirket, Almanya’nın en büyük market zincirine tedariki durdurmuştu. Hamburg Bölge Mahkemesi, kararında Edeka’nın, Coca-Cola tarafından talep edilen fiyat artışının makul olmayacağı yönünde inandırıcı bir gerekçe sunduğunu açıkladı. Kararda ayrıca, şirketin, fiyatları belirleyerek ve arzı dondurma yoluyla bu fiyatları uygulayarak piyasadaki hâkim durumunu kötüye kullandığı belirtildi. Bu durumun tekelleşme yasasına aykırı bir davranış teşkil ettiği vurgulandı. Bu nedenle Coca-Cola’nın, bir takip anlaşması imzalanana kadar Edeka’ya üzerinde anlaşılan son koşullarda tedariki sağlaması gerektiği ifade edildi. Mahkeme, ihtiyati tedbir kararını 30 Eylül tarihine kadar sınırlandırdı. Edeka’ya göre, Coca-Cola ile daha önce geçerli olan sözleşme Ocak 2022’de imzalanmıştı.

Haberin Devamı

TEMYİZE BAŞVURDU
Edeka, mahkeme kararıyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bu karar Almanya’daki tüketiciler için sevindirici bir sinyaldir” yorumunda bulundu. Açıklamada, haksız fiyat artışı talepleriyle kârlarını maksimize etmek isteyen bazı marka şirketlerin ‘fiyat vurgunculuğuna’ sınır getirildiği kaydedildi. Coca-Cola Almanya ise yaptığı açıklamada, mahkemenin argümanlarını dikkate almamak için duruşma yapmadan karar verdiğini belirtti. Bu doğrultuda, temyiz başvurusunda bulunulduğu ifade edildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!