Mafya paramızı böyle çalıyor

Güncelleme Tarihi:

Mafya paramızı böyle çalıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2013 00:29

Avrupa’da çeteler, çeşitli yasadışı yollarla halkın parasını kemiriyor. Mafyanın Avrupa Birliği’ne verdiği zarar yılda 350 milyar Euro’yu geçiyor...

Haberin Devamı

AVRUPA Birliği Organize Suçlarla Mücadele, Kara Para Aklama ve Yolsuzluklarla Mücadele Komitesi, (CRIM) hazırladığı raporu Avrupa Parlamentosu’na sundu. Almanya’da yayın yapan Der Spiegel dergisinin ele geçirdiği rapora göre, Avrupa Birliği (AB) sınırları içerisinde 3 bin 600 suç örgütü olduğu tahmin ediliyor. Bu örgütlerin insan kaçakçılığından elde ettiği gelir 25 milyar Euro olarak hesaplanıyor. Ayrıca organ mafyası ile yaban hayvanları kaçakçılarının 18 ile 26 milyar Euro’luk vurgun gerçekleştirdikleri tahmin ediliyor.

SİBER SUÇLARDA ARTIŞ
Raporun bir diğer çarpıcı sonucu da, AB sınırları içerisinde köleliğe benzer koşullar altında zorla çalıştırılanların sayısının 880 bin kişi olduğunun vurgulanması. Bu kişilerin 270 bininin cinsel istismara maruz kaldığını ve çoğunluğu kadın olmak üzere fuhuş yapmaya zorlandığı belirtildi. Raporda, siber suçların ve internet üzerinde yapılan dolandırıcılık vakalarının artmakta olduğuna dikkat çekildi ve tüm bunların yılda 290 milyar Euro’luk bir kayba neden olduğu vurgulandı. Raporda ayrıca, çoğunluğu Çin ve Hindistan mahreçli olan ve internet üzerinde satılan sahte ilaçların kamu sağlığı üzerinde yılda 3 milyar Euro’luk bir kayba neden olduğu vurgulanırken, kaçak sigaranın yarattığı yıllık vergi kaybı da 10 milyar Euro olarak hesaplanıyor.

Haberin Devamı

YOLSUZLUĞUN FATURASI 120 MİLYAR EURO
Raporda dikkat çekilen bir diğer nokta da yolsuzluklardaki artış. Şu ana kadar AB ülkelerinde kamu sektörünü içine alan ağır yolsuzluk vakalarının sayısının 20 milyonu geçtiğinin ve yolsuzluk ve rüşvet gibi yasadışı eylemlerin AB’ye toplam maliyetinin yılda kabaca 120 milyar Euro olduğunun altı çizildi.

Raporda alınacak önlemlerle ilgili de tavsiyeler yapıldı. AB ülkeleri yargı ve polisinin sınır ötesi çalışmaları güçlendirmesi üçüncü ülke güvenlik ve yargı birimleriyle sıkı işbirliği yapılması önerildi. Avrupa Parlamentosu’nun bu rapor ve tavsiyeleri, 23 Ekim 2013’te oylayacağı belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!