"MADENİ PARALAR KALDIRILSIN" TARTIŞMASI

Güncelleme Tarihi:

MADENİ PARALAR KALDIRILSIN TARTIŞMASI
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2013 12:34

Euro ülkelerinde kullanılan 1 ve 2 cent'lik madeni paraların üretim maliyetinin yüksek olduğu, yakın dönemde kaldırılabileceği öne sürüldü.

Haberin Devamı

Deutsche Welle, devlet borçları krizi nedeniyle euro'nun kaldırılmasını isteyenlerin arttığını, bu amaçla siyasi partiler bile kurulduğunu bildirdi.

Avrupa Birliği'nin Paradan Sorumlu Üyesi Olli Rehn, 1-2 cent'lik madeni paraların yük olmaya başladığını bildirirken, Avrupa Birliği Konseyi ve Avrupa Parlamentosu, Komisyon'dan en küçük iki madenî paranın kaldırılmasını istediğini bildirirken komisyon üyesi Rehn de bir ve iki sentlik bozuk paranın çok pahalıya mal olduğunu söyledi.

Demirden olup üstü bakırla kalplı cent'lerin üretim maliyeti nominal değerini aştığı ifade edildi. Buna cent'in piyasaya dağıtılmasından kaynaklanan maliyet eklendiği belirtildi.

Avrupa Birliği Komisyonu'nun verilerine göre ortak para birimine geçilmesinden bu yana madenî paraların üretim maliyeti ile sentlerin nominal değeri arasındaki fark 1,4 milyar euroya çıktığı ifade edildi.

Finlandiya ve Hollanda'nın 1 ve 2 cent'i kullanımdan kaldırırken Alman Ticaret Odaları Birliği Basın Sözcüsü Stefan Hertel Finlandiya ve Hollanda'da başlatılan uygulamanın Almanya için söz konusu olamayacağını söyledi.

Hertel, Almanya Merkez Bankası'nın yaptırdığı ankete göre Almanların büyük çoğunluğu bir ve iki sentleri bırakmak istemiyorö dedi.

Alman perakendeci de bir ve iki sentlerden memnun. Psikolojik nedenlerle ürüne 1 euro yerine 99 sentlik fiyat etiketi konduğu için alışveriş yapılan her yerde bir sentlere ihtiyaç duyulduğu belirtildi.

Hertel, "Fiyatın son iki hanesinde 99 sent yazılı fiyatlar için kötü olurdu. Çünkü bir sent olmadan kimse para bozamazdı dedi. Madenî paranın ticarî kuruluşlara dağıtılmasından Almanya Merkez Bankası sorumlu. Merkez Bankası 2002 yılından beri şube sayısını azalttığı için esnaf bozuk para alacak banka bulmakta zorlanıyor. Merkez Bankası'nın nakit para tedariğinden sorumlu yönetim kurulu üyesi Carl-Ludwig Thiele, Deutsche Welle'ye verdiği demeçte ekonomik davranmak zorunda olan merkez bankasının her yerde şube bulundurmaya mecbur olmadığını ve tüketicinin de zaten şube sayısının azalmasını fark etmediğini söyledi.

Perakendeciler merkez bankasının bozuk para tedarikini pahalaştıran uygulamasından yakındı. Merkez Bankası'nın madenî paranın taşıma maliyetini düşürmek için 314 bin euro tutarındaki standart kasetlerde teslim ederken daha düşük miktarda bozuk para almak isteyenler bankaya ek ücret ödemek zorunda kaldığı belirtildi. Merkez Bankası Yönetim kurulu üyesi Thiele standart bozuk para kasetlerinin yerinde bir hizmet olduğunu belirterek, " Bütün madenî paraların bulunmasının zorunlu olduğu 650 kilo ağırlığındaki bozuk para kaseti alan hiçbir büfe işletmecisine rastlamadım dedi.(DHA)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!