Macaristan’dan önce deponuzu doldurun

Güncelleme Tarihi:

Macaristan’dan önce deponuzu doldurun
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2022 09:56

Macar plakalı araçlar için sabit yakıt fiyatı uygulaması var. Yabancı plakalı araçlar için günlük değişken fiyat uygulamaları geçerli. Bu yüzden Macaristan’a girmeden önce depoyu doldurmanızda fayda var.

Haberin Devamı

MACARİSTAN hükümeti, dünya genelinde yaşanan son ekonomik gelişmeler sonrası ülkede akaryakıt fiyatlarını sabitledi. Uzun bir süredir 1.23 euro karşılığında 480 forinte sabitlenen akaryakıt fiyatları, artık sadece Macar plakalı araçlar için geçerli. Benzin satışları araç ruhsat kontrolü ile yapılmakta. Yabancı plakalı araçlar için günlük değişken fiyat tarifeleri uygulanmakta. Değişik fiyat uygulamaları bazen sorun yaratabiliyor. Bu nedenle Macaristan’a girmeden deponuzu doldurun. Sıla Yolu’nda en uzun beklemelerin olduğu gümrükler Sırbistan-Horgos ve Macaristan-Röszke sınır kapıları. Macaristan, Schengen giriş kapısı. Ülkeye giriş yapan her araç sıkı kontrolden geçiyor. Bu da uzun bekleme süreleri anlamına geiyor. Röszke yoğun ise Röszke 2, Tompa, Asatthalom ve Hercegszanto alternatif sınır kapıları. Sınır kapılarının yoğunluk ve çalışma saatlerini önceden kontrol edin.

Macaristan’dan önce deponuzu doldurun
YOL DURUMU
Macaristan baştan sona otoyol. Yollar geniş ve bakımlı. Otoyolu kullanmanız için elektronik vinyet almanız gerekli. Sınır kapılarında hemen girişte satış gişeleri var. 10 günlük e-vinyet bedeli 12 euro. Fahiş fiyat uygulamaları var. E-vinyetinizi büyük benzin istasyonlarından kredi kartı ile ödeme yaparak almanızı tavsiye ederiz. Otoyollarda hız sınırı 130 kmh. Sabit ve seyyar radarlar ile polis hız kontrolü yapıyor. Hız cezaları yüksek ve Avrupa’daki adresinize gönderiliyor. Bu cezaları ödemeniz mecburi. Ülkeye giriş yasağı dahil ağır cezalar söz konusu. Emniyet kemeri takmak ve çocuk koltuğu mecburi.
Macaristan’dan önce deponuzu doldurun
SADECE İKİ PAKET HAKKINIZ VAR
BUDAPEŞTE Büyükelçiliği 2. kâtibi Mustafa Küçük ve Konsolosluktan Özgür Alpsuyu, Macaristan’dan geçiş yapacak vatandaşlarımız için şu uyarılarda bulundular: “Macaristan Schengen bölgesi giriş kapısı. Macar görevliler ülkeye girişlerde istisnasız her aracı didik didik arıyor. AB gümrük mevzuatına aykırı eşya ve maddelerin ülkeye sokulması kesinlikle yasak. Cezalar oldukça ağır. Geçtiğimiz senelerde kesilen ceza miktarlarına göre büyük artış var. En büyük sorun hâlâ sigara. Reşit olan kişilerin sadece iki paket (iki karton değil) hakkı var. Her Avrupa Birliği ülkesinde olduğu gibi 10 bin eurodan daha fazla nakit paranın deklare edilmesi gerekli. Günlük kullanım dışındaki değerli takı ve altın da gümrüğe tabi. Et ve süt ürünlerinin ülkeye sokulmasına kesinlikle izin verilmiyor.”
Macaristan’dan önce deponuzu doldurun
Macar ve yabancı plakalara farklı yakıt tarifesi uygulamasının izin dönemi boyunca devam etmesi beklenmekte. Yolda kalmak istemiyorsanız, ülkeye girmeden deponuzu doldurun.
Macaristan’dan önce deponuzu doldurun
Röszke her zaman yoğun. Alternatif olarak Tompa sınır kapısını tercih edebilirsiniz. Rözske–Tompa arası 55 km. İki sınır kapısı arasında Asatthalom gümrüğü var. Bu kapıdan sadece Avrupa Birliği vatandaşları giriş çıkış yapabiliyor.
Macaristan’dan önce deponuzu doldurun

Türk ve Macar hükümetlerinin yaptığı anlaşma sonrası bu seneden itibaren Macar gümrüklerinde Türk polis memurları da görev yapıyor.
Macaristan’dan önce deponuzu doldurun

BUDAPEŞTE GECELERİ BİR BAŞKA GÜZEL
Macaristan’ın başkenti Budapeşte, Avrupa’da en çok turist çeken şehirlerden. Tuna Nehri’nin iki yakasına kurulmuş, Buda ve Peşte bölümlerinden oluşuyor. Kent, birçok tarihi güzelliğe ev sahipliği yapıyor. Zincirli köprü, Budapeşte Kalesi, Kahramanlar Meydanı ve parlamento binası mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Budapeşte dışında ise Estergon Kalesi ile Zigetvar Türk Macar dostluk parkı görülmesi gereken diğer yerler.

Haberin Devamı

ÖNEMLİ TELEFONLAR
T.C. Budapeşte Büyükelçiliği:
Andrassy ut. 123 1062 Budapest - Hungary
Tel: +361 478 91 00 veya +36 1 478 91 30
Acil durum telefonu: +36 70 355 72 33
e-mail: embassy.budapest@mfa.gov.tr
Polis: 107
İtfaiye: 105
Ambulans: 104
Macar otomobil kulübü (MAK): 188

Haberin Devamı

Akaryakıt fiyatları (Haziran ayı itibarı ile)
Macar plakalı araçlar için dizel sabit fiyatı: 1.23 euro
Macar plakalı araçlar için benzin sabit fiyatı: 1.23 euro
Yabancı plakalı araçlar için günlük değişken fiyat tarifesi uygulanıyor.

Macaristan’dan önce deponuzu doldurun
Macarca sözlük (Türkçe okunuşları ile)
Yo nopot: İyi günler
Yo regelt: Günaydın
Yo eştet: İyi akşamlar
Yo esagat: İyi geceler
Visont lataşra: Allahaısmarladık
Hol von o vetse: Tuvaletler nerede?
Şegitşeg: İmdat
Mibe kerül: Ücreti ne kadar?
Kerem: Lütfen
Kösönöm: Teşekkür ederim
Vis: Su
Kave: Kahve
Teo: Çay
Kenyer: Ekmek
Salato: Salata
Boryu huş: Dana eti
Barani huş: Kuzu eti
Morho huş: Sığır eti
Ninç: Yok
İgen: Evet

Haberin Devamı

BUNLARA DİKKAT!
* AB üyesi ve Schengen bölgesinde
* Para birimi forint (1 euro = 392 forint)
* Elektronik vinyete mecburi
* 10 günlük e-vinyet bedeli 12 euro
* Yakıt deponuzu önceden doldurun.
* Ülkede Macar plakalı araçlar için akaryakıt fiyatları 480 forint karşılığı 1.23 euroya sabiabitlenmiş durumda.
* Yabancı plakalı araçlara ucuz akaryakıt satışı yok.
* Sınırlarda kontroller çok sıkı.
* Kişi başı sadece iki paket sigara hakkınız var.
* Cezalar çok yüksek.
* Sırbistan’a sınır kapısı Röszke de uzun kuyruklar oluşuyor
* Alternatif sınır kapıları Röszke 2, Tompa, Asatthalom ve Hercegszanto.
* Dostluk yolu projesi kapsamında sınır kapılarında Türk polisleri görev yapıyor.

BAKMADAN GEÇME!