Macaristan’da ‘Soros’u Durdur’ tasarısı meclisten onay aldı

Güncelleme Tarihi:

Macaristan’da ‘Soros’u Durdur’ tasarısı meclisten onay aldı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2018 10:11

Macaristan’da yasa dışı göçle mücadele kapsamında hazırlanan ve ‘Soros’u Durdur’ adıyla bilinen yasa tasarısı ile sığınmacıların ülkeye yerleştirilmesinin yasaklanmasını öngören anayasa değişikliği mecliste kabul edildi.

Haberin Devamı

İktidar partisi Fidesz (Macar Yurttaş Birliği) tarafından parlamentoya sunulan tasarı, ana muhalefet partisi Jobbik’in de desteğiyle 18 ‘Hayır’a karşı 160 ‘Evet’ oyuyla kabul edildi. Yeni kanuna göre, yasa dışı göçü organize eden veya sığınmacılara iltica hakkı almaları için yardımcı olan kişilere hapis cezası öngörülüyor. Ayrıca güvenli bir ülke üzerinden gelen sığınmacılara Macaristan’da iltica başvurusu yapma hakkı tanınmıyor.

Diğer yandan Fidesz tarafından Meclis’e sunulan anayasa değişikliği de Jobbik’in desteğiyle 5 ‘Hayır’a karşı 159 ‘Evet’ oyuyla kabul edildi. Söz konusu anayasa değişikliğiyle Macaristan’ın Hıristiyan kültürünün korunması devletin zorunluluğu haline getirilip, yabancıların ülkeye yerleştirilmesi yasaklanıyor.
Macaristan Başbakanı Viktor Orban, 14 Mayıs’ya yaptığı açıklamada, ‘Soros’u Durdur’ yasa tasarısının, 8 Nisan’da düzenlenen ve Fidesz’in mecliste 3’te 2’lik çoğunluğu sağladığı genel seçimlerin en önemli konularından birisi olduğunu ve Macarların bu kanunun onaylanması için oy verdiğini öne sürmüş, tasarının yeni hükümetin kurulmasının hemen ardından parlamentoya getirileceğini söylemişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!