Macaristan uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Macaristan uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2012 09:55

Schengen’e giriş ve Schengen’den çıkış kapısı olan Macaristan’daher şey didik didik inceleniyor. İzin sezonuyla birliktesınır ve trafik kontrollerinin sıklaştırıldığı ülkede, yolcubaşına sadece 40 adet (iki paket) sigaraya izin veriliyor.

Haberin Devamı

Türkiye’nin Budapeşte Büyükelçiliği Konsolosluk Şubesi Mensubu Yaşar Akmaz, izin sezonunun ilk bir ayını gazetemize değerlendirdi.

İlk ayda pasaport süreleri başta olmak üzere üç önemli sorunun ön plana çıktığını söyleyen Akmaz, önemli açıklamalarda bulunarak Avrupalı Türkleri uyardı. Budapeşte Büyükelçiliğinde görevli olan Yaşar Akmaz, yaptığı değerlendirmesinde, “Son bir aya baktığımızda Sıla yolculuğunda Macaristan güzergahını tercih eden vatandaşlarımızın yaşadığı üç önemli sorun ortaya çıkıyor. Bunların birincisi geçersiz pasaportla bilinçli veya bilinçsiz olarak yolculuk yapmaları.

Vatandaş, yolculuğa çıkmadan, önce kendinin daha sonra da diğer aile fertlerinin pasaport sürelerini çok iyi kontrol etmeli. Oturum süreleri bitmiş olmasına rağmen yolculuk yapmak isteyen vatandaşlar var. Her defasında söyledik yine de söylüyorum; yolculuğunuzun sıkıntısız geçmesini istiyorsanız daha titiz davranıp, özen göstererek sorumluluklarınızı zamanında yerine getirin. Süresi bitmiş ve geçersiz olan seyahat belgeleriyle yolculuk yapamazsınız, yarı yolda kalırsınız.

Çıkmadan cezayı yatırın

Macaristan’da vinyet mecburiyeti var. Son ay da vinyet almadan Macaristan’ı geçmek isteyen vatandaş sayısında büyük bir artış var. Macaristan polisi buna izin vermez, cezası da çok ağır. Eğer Macar polisi size herhangi bir trafik cezası yazmışsa bunu Macaristan’ı terk etmeden bir posta idaresine gidip yatırmalısınız. Bunu vatandaş bilmiyor! Cezayı bir ay içerisinde yatırmayan vatandaş ya izin dönüşünde veya bir sonraki izin yolculuğunda büyük sorunlar yaşar.

Onun için Röszke sınır kapısına yaklaşık 5 km. kala köprüden (Sağa Röszke işareti bulunmaktadır) sağa dönüp, yolu takip ederek, yaklaşık 1,5 km. sonra Röszke ilçe merkezine girerek Felszabadulas Utca 81 adresindeki posta idaresinden trafik vs. ceza çeklerini yatırsınlar. Yeni AB yasasına göre her AB vatandaşının kendine ait pasaportu olması gerekiyor. Fakat bu yasa Türk vatandaşları için geçerli değil. Anne veya babasının pasaportuna işlenmiş olan çocuklar, Macaristan’dan geçiş yapabilirler, sorun yok. Yalnız ebeveynleri yanlarında olması gerekir. Birde çocuğun resminin ebeveyn pasaportunda olması gerekir. Yalnız bu resim iki yıldan eski olmamalı. 12 yaşına gelmiş bir çocuk 2 yaşında çekiliği resimle yolculuk yapamaz.

Eski izinle geçebilirsiniz

Oturum izinleri artık yeni pasaportlara işlenmiyor. Yeni Türk pasaportu alan vatandaşlar E-Oturum kartına müracaat etmelidirler. Bu kartı almaları 6 ay sürebilir. Onun için eğer eski pasaportlarında oturum süreleri yeterliyse yeni E-Oturum kartına hemen müracaat etmesinler. Eğer yeni müracaatta bulunurlarsa o zaman eski pasaportlardaki oturumlar iptal oluyor.

Yeni pasaport almış kişiler, eski pasaportlarını da yanlarında getirdiklerinde, gümrük polislerine geçerli oturumlarını ispat ederek Macaristan’dan sorunsuz bir şekilde geçiş yaparlar. Tüm bu konuları gerekli yetkililerle görüştük zaten. İzin dönüşlerinde vatandaş çok dikkatli olmalı. Macaristan, kişi başına iki paket sigaraya izin veriyor. Bir karton sigara bile vatandaşa sıkıntı yaratır. Vatandaş, yaptığı veya yapacağı düğün için bir kilo altınla Macaristan’a giriş yapmak istiyor. Geçiş yapmak için beyanda bulunmanız gerekir, aksi taktirde kaçakçılık suçu işlemiş olursunuz. 50 kg bulgur veya 50 kg nohutla bu ülkeye giriş yapamazsınız” diyerek önemli açıklamalarda bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!