‘Ludwigsburg’a gel, uyumu gör’

Güncelleme Tarihi:

‘Ludwigsburg’a gel, uyumu gör’
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2024 12:04

Frankfurt Belediyesi’nin ramazan ayı nedeniyle kentin işlek caddesinde ışıklı tabelayla tebrik mesajı yayınlaması ve ramazan ayına özel ışıklı süslemeler yapması gündem oldu. SPD’li Karaahmetoğlu, ışıklandırmalar üzerinden uyum tartışması başlatan CDU’lu Amthor’u, Müslüman toplumun nasıl uyum içinde yaşadığını görmesi için kendi seçim bölgesi Ludwigsburg’a davet etti.

Haberin Devamı

ÖNCEKİ gün Welt TV’de yayınlanan ‘Günün Düellosu’ programının konukları SPD milletvekili Macit Karaahmetoğlu ile CDU milletvekili Philipp Amthor oldu. Tartışma konusu ise Frankfurt Büyükşehir Belediyesi’nin ramazan ayına özel kentin en işlek caddesine yaptığı ışıklı süslemeler ve kutlama mesajı oldu. Belediyenin bu girişiminin çok önemli bir mesaj niteliğinde olduğunu ve ön yargıların yıkılmasına katkı sağladığını vurgulayan Karaahmetoğlu, Frankfurt’ta nüfusun yüzde 15’inin Müslüman olduğunu hatırlattı. Karaahmetoğlu, “Karşılıklı tanınmanın ve karşılıklı saygının çok önemli olduğuna inanıyorum. Bu, birilerinin elinden bir şeyi almak değil, birine değer verdiğinizin göstergesidir. Kaldı ki, büyük bir kitle var. Tam da aşırı sağcıların bu kitleyi şiddet kullanarak sınır dışı etme planları yaptığı bir dönemde Müslümanlara ‘Siz buraya aitsiniz’ mesajı vermek çok önemli. Bana göre uyum, ‘insanların kabullenilmesiyle’ başlar. Bu nedenle bunu çok önemli bir mesaj olarak görüyorum” dedi.

Haberin Devamı

‘Ludwigsburg’a gel, uyumu gör’

‘BİZİM BEKLENTİMİZ ÇOK FARKLI’
CDU’lu Amthor ise şunları söyledi: “Temelde bu girişim anlamlı sayılabilir ve dinlerin karşılıklı birbirine saygı göstermesi önemli olur. Ama vatandaşlar haklı olarak, Noel pazarlarının artık ‘ışık festivali’ olarak adlandırılmasını isterken, Alman caddelerinde ‘Mutlu Ramazanlar’ yazılı ışıklı levhaların asılmasını ‘kendi kendini inkâr’ olarak algılıyor. Açıkça söylemek gerekirse, bizim uyumdan beklentimiz çok farklı. Uyum, ışıklı aydınlatmalarla değil, eğitimle olur. Bu ramazan tebrik mesajının 6 haneli masraf çıkardığını da düşünürsek, Frankfurt Belediyesi’nin bu parayı ışıklı tabela yerine sorunlu bölgelerdeki uyum çalışmaları yapan bir derneğe bağışlaması daha anlamlı olurdu.”

‘Ludwigsburg’a gel, uyumu gör’

Haberin Devamı

‘EĞİTİMİN AYDINLATMAYLA İLGİSİ YOK’
Amthor’un bu sözleri üzerine araya giren Karaahmetoğlu, “Eğer bu mantıktan yola çıkacak olursak o zaman diğer ışıklı tabelaları da kaldırıp başka yerlerde harcama yapalım demek gerekir. Benim vurgulamak istediğim, eğitimin ışıklı aydınlatmayla bir ilgisi yok” dedi. Almanya’da yaşayan Müslümanların Noel’le ilgili hiçbir sorununun olmadığını, tam tersine birçok Müslüman ailenin de Noel dönemini severek takip ettiğini kaydeden Karaahmetoğlu, “Noel bizim için de ve birçok Müslüman aile için de çok anlamlı. Kim Noel pazarlarını ortadan kaldırmak isterse, ilk başta bizler karşı çıkarız. Ama tartışma çok saçma bir şekilde yürütülüyor çünkü ciddi bir tartışma olarak karşımızda değil” dedi.

Haberin Devamı

‘Ludwigsburg’a gel, uyumu gör’

LUDWIGSBURG’A DAVET ETTİ
Ramazan ayının Müslümanlar için çok önemli olduğunu ve bunun bir barış ayı olduğunu vurgulayan Macit Karaahmetoğlu, “Bu bir huzur ayıdır. İnsanların birbirini ziyaret ettiği, çocuklara hediye verildiği, kavgalı ve küs olanların barıştırıldığı mükemmel bir bayramdır. Aynı şekilde Noel de benim için mükemmel bir dönemdir” diye konuştu. Karaahmetoğlu, CDU’lu Amthor’un da geldiği seçim bölgesine gönderme yaparak, “Yapılan araştırmalar Almanya’da Müslümanların neredeyse hiç yaşamadığı bölgelerde, komik bir şekilde ön yargıların çok daha fazla olduğunu gösteriyor” dedi. Karaahmetoğlu, Amthor’u, Müslüman toplumun nasıl uyum içinde yaşadığını görmesi için kendi seçim bölgesi Ludwigsburg’a davet etti.

BAKMADAN GEÇME!