Londra’da her 6 dakikada bir telefon çalınıyor

Güncelleme Tarihi:

Londra’da her 6 dakikada bir telefon çalınıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2023 09:55

Londra polisi, geçen yıl kentte 90 binden fazla cep telefonunun çalındığını duyurdu. Bu, kentte günde 250 ve her 6 dakikada bir telefonun çalınması anlamına geliyor.

Haberin Devamı

LONDRA Metropolitan Polis Teşkilatı cep telefonu hırsızlığıyla ilgili olarak çarpıcı veriler paylaştı. Buna göre, yaklaşık 9 milyon nüfuslu kentte yaşanan hırsızlık olaylarının yaklaşık yüzde 70’inde bir telefon çalındı. Polisin verilerine göre, telefonları çalanlar ve mağdurların çoğu 14-20 yaş arasındaki gençlerden oluşuyor. Veriler geçen yıla ait. Bu yılki cep telefonu hırsızlıklarına ilişkin henüz bir veri paylaşılmadı. Hırsızlar çoğunlukla konuşma halinde olan ya da cep telefonuyla meşgul olan kişileri hedef alıyor. Kapkaççılar, mağdurlara bisiklet ya da motosikletleriyle yaklaşıp ellerindeki telefonları alıp kaçıyor. Birçok mağdur, polise yaptıkları şikâyetlerin sonuçsuz kaldığını söylüyor. Ülkede son model cep telefonlarının aylık sigortası 10 Sterlin’in (yaklaşık 350 TL) üzerinde.

Londra’da her 6 dakikada bir telefon çalınıyor
CEP TELEFONU ŞİRKETLERİNDEN YARDIM İSTENDİ
Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan ve Londra Emniyet Müdürü Mark Rowley, cep telefonu üreticileriyle iOS ve Android gibi işletim sistemlerinden sorumlu şirketlerinden hırsızlıkların önüne geçilmesi için yardım istedi. Khan ve Rowley, ortak kaleme alıp sektör temsilcilerine gönderdikleri mektuplarında telefon şirketleri ve yazılımcıların cep telefonu hırsızlığını ‘daha az ödüllendirici hale getirecek’ çözümler geliştirmeleri çağrısında bulundu. Mektupta, özetle şu ifadeler yer aldı: “Hırsızların peşine düşmeye devam etmek için çabalarımızı sürdüreceğiz. Ama hırsızların durmayacağını ve onları tek tek yakalayarak bu sorunu çözmenin mümkün olmadığını da biliyoruz. Çalınan telefonların yeniden kullanımı çok zor hale getirilmeli.”
Londra’da her 6 dakikada bir telefon çalınıyor
‘DEĞERİ BİR GECEDE SIFIRA DÜŞMELİ!
Sadiq Khan, Evening Standard gazetesine “Telefon şirketleri ve yazılımcılar, çalınan telefonları hırsızlar için tamamen değersiz hale getirmeli” dedi. Khan, geçmişte otomotiv şirketlerinin araba teyplerini çalınamaz hale getirdiklerini cep telefonları için de benzer çözümler geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Londra Emniyet Müdürü Mark Rowley de, hırsızlıkların yoğun olduğu bölgelerde önlemlerini artırdıklarına dikkat çekerek “Ama hırsızların çalıntı telefonların satışından büyük paralar elde etme fırsatı var olmaya devam ettikçe ve cep telefonu şirketleri, bu telefonların yeniden kullanılmasını engellemedikleri sürece sorunu çözemeyiz” dedi. Rowley, “Her telefonun, bir seri (IMEI) numarası var. Çalınan telefonların seri numaralarını biliyoruz. Cep telefonu şirketleri ve işletim sistemleri, bu telefonların yeniden kullanımını engelleyebilmeli. Bunu yaparlarsa, çalıntı telefonların değeri bir gecede sıfıra düşer” diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!