Londra'da Afganistan Konferansı

Güncelleme Tarihi:

Londrada Afganistan Konferansı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2014 15:42

İngiltere'nin başkenti Londra'da Dışişleri Bakanlığı binası Lancaster House'da yapılan Afganistan konferansının açılışında konuşan Hammond, ülkesinin Afganistan'ın güvenlik ve gelişimine yaptığı yatırımlara dikkati çekti.

Haberin Devamı

İngiltere'nin Afganistan'ın Helmand vilayetinde 9 bin 500 asker bulundurduğunu belirten Hammond, tek katkıyı kendi ülkesinin yapmadığını, birçok ülkenin de Afganistan'a yardım ettiğini ifade etti.

Bölgede terör tehdidinin azaltıldığını, Afganistan'ın yıllar süren savaşın ardından demokratik bir sistemi ve anayasasının olduğunu ve barışçıl bir siyasi değişim sürecinden geçtiğini anlatan Hammond, Afganistan'da sağlanan gelişmelerden herkesin gurur duyması gerektiğini kaydetti.

Philip Hammond, şöyle konuştu:
"Afganistan yeni bir döneme, dönüşüm dönemine girerken bir araya geliyoruz. Ancak önümüzdeki sorunları ve Afganistan ile uluslararası toplum arasındaki ortaklığın güçlendirilmesi gerektiğini göz ardı etmemeliyiz. Birçok başarıya ulaşıldı ancak daha yapılması gereken çok şey var."

Afgan Ulusal Güvenlik Güçleri'nin bu yıl sonu itibariyle ülkelerinin güvenliğinin sağlanması sorumluluğunu üstleneceklerini belirten İngiliz Bakan, yeni NATO misyonunun da Afgan güçlerine eğitim ve tavsiye desteğinde bulunacağını söyledi.

Hammond, Galler'de eylül ayında yapılan NATO Zirvesinde, uluslararası toplumun Afgan Ulusal Güvenlik Güçlerine maddi desteğinin 2017 yılına kadar süreceği kararına varıldığını anımsatarak, "Askerlerimizin birçoğu evlerine dönecek. Ancak bugün, Afgan halkına desteğimizin süreceği konusundaki bağlılığımızı yinelemeliyiz" dedi.

Türkiye'yi Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in temsil ettiği Afganistan Konferansına, İngiltere Başbakanı David Cameron ev sahipliği yapıyor.

Konferansa aralarında Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani, Pakistan Başbakanı Navaz Şerif ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin de bulunduğu 50'den fazla ülkeden üst düzey yetkili katılıyor.

Batılı askeri güçlerin bu ay sonu itibariyle Afganistan'dan tamamen çekilmesi sonrası ülkenin geleceğinin masaya yatırıldığı konferansta, son dönemde Taliban'ın ülkedeki saldırılarını artırması da görüşülüyor.

Afganistan'da faaliyetlerde bulunan yardım kuruluşları, uluslararası toplumu ülkeye uzun vadede verilecek maddi destekle ilgili taahhütlerde bulunmaya çağırarak, aksi halde Afganistan'ın kaosa sürüklenebileceği uyarısında bulunuyor.

Batılı askeri güçler bu ay sonunda Afganistan'dan çekilecek ancak ülkede askeri ve polisi eğitmek için 12 bin NATO askeri bulunacak. ABD öncülüğündeki ayrı bir askeri güç de Afgan askerlerinin Taliban'a karşı yürüttükleri operasyonlara destek verecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!